Károly, Karola
  • HUF: 360.66
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 7 °C
Belföld

Jarčuška: Nem a logisztika, de még csak nem is a tárolás lesz a tömeges oltás legfőbb problémája

A központi válságstáb tagja részleteket árult el arról, hogyan zajlik majd a tömeges oltás Szlovákiában

Nyitókép forrása: cas.sk

 

Nem a logisztikában és még csak nem is a -70 fokos hűtést igénylő vakcinák tárolásában látja a tömeges oltás kihívásait Pavol Jarčuška, a Szlovák Infektológusok Társaságának elnöke, aki egyben a járványügyi bizottság és a központi válságstáb tagja.

 

A sajtótájékoztatók alkalmával Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter oldalán gyakran látható Jarčuška a Hospodárske Noviny gazdasági napilapnak nyilatkozva kijelentette, szerinte jóval nagyobb problémát fog jelenti az oltásokat elvégző egészségügyi dolgozók hiánya. Egyik részük ugyanis az oltóanyag beadásával kell hogy foglalkozzon, de a többieknek a koronavíusos betegek ellátást kell majd biztosítaniuk.

 

Elmondása szerint az oltás előtt koronavírus teszten kell majd részt venni. Oltást az kaphat majd, akinek tesztje negatív. A tesztet követően ki kell tölteni egy űrlapot, majd az illető megkapja a vakcinát. A paciens negyed órát a helyszínen marad az orvos felügyelete alatt az esetleges komplikációk miatt. Egy vakcinázó orvoscsoport egy óra alatt 10 embert tudna beoltani. Az ország 25 városában létesítenek majd oltóközpontokat.

 

(Egy hónap alatt napi 12 órában egy csoportra így 3600 ember jutna, tehát a népesség 70 százalékos védettségéhez egy hónapos határidőn belül több mint 1100 vakcinázó csapatra lenne szükség. Ez a példa csak az oltások kiosztásának igényességét illusztrálja, nyilván nem egyszerre oltják be a lakosságot.)

 

Először a Pfizer vakcinái érkeznek

 

Szlovákiába a hírek szerint először Pfizer és BioNTech közös vakcinája érkezik. Ennek hatékonysága hivatalosan 95 százalékos. Hátránya, hogy -70 fokon kell tartani és szállítani, ilyen hűtőkkel egy hétköznapi orvosi rendelő nyilván nem rendelkezik. A Pfizer vakcináját 5 napon belül be kell adni. Mivel aki Pfizer-oltást kapott, másodszor is ilyet kell kapnia, a második adag megrendelése és bebiztosítása kulcsfontosságú lesz.

 

Az oltás két körös, az eddigi információk szerint a Pfizer oltóanyagának második adagját három héttel később adják be az embereknek, más vakcinák esetén két hónapot emlegettek.

 

Jarčuška szerint először a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat és nem egészségügyi kórházi alkalmazottakat kell beoltani. Ez utóbbira tipikus példa a COVID-osztályokat takarító alkalmazott, aki fokozottan ki van téve a fertőzés veszélyének. Őket követnék a prioritási sorrendben a szociális otthonok alkalmazottjai, a terepen dolgozók, és a kritikus infrastruktúrák (rendőrség, tűzoltóság, energia- és vízellátás) alkalmazottai. Összesen mintegy 150 ezer emberről van szó.

 

Csak az alkalmazása, nem a technológia új

 

Ezt követően kapnának oltást az idősek, 65 év felett, valamint a krónikus betegségekkel küzdők. Ők a legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a népességen belül.

 

Jarčuška felhívta a figyelmet, hogy bár a vakcina a szokásos több éves kutatás helyett néhány hónap alatt készült el, a technológia, ami alapján készült, már jól ismert, az eljárást pedig korábban kipróbálták a MERS-járványoknál (közel-keleti légúti szindróma, ennek már van koronavírus okozta változata is). Kijelentette, hogy a mellékhatásoknak minden gyógyszernél van bizonyos esélye.

 

Mint mondta, a vakcinázást nem lehet kötelezővé tenni, de az embereket lehet rá ösztönözni.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Pálmai Attila
2020. dec. 04. 12:01

Jarčuška nem mond igazat (de minimum csúsztat), mivel az mRNS-platformú vakcinákat, vagyis az ahhoz hasonlókat, amelyet a Pfizer/BioNTech is kifejlesztett a Covid-19 járvány megfékezésére, eddig még sehol sem alkalmazták tömeges oltásra. Viszont a replikáció-blokkolt adenovírus alapúakat, amilyen az orosz Szputnyik V is, igen. Matovič "ösztönző" módszereiről azért nekünk is van némi fogalmunk. Annak érdemi, szakmai megtárgyalása felérne minimum egy pszichiátriai diplomamunkával.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket