Nyitókép forrása: cas.sk

 

Nem a logisztikában és még csak nem is a -70 fokos hűtést igénylő vakcinák tárolásában látja a tömeges oltás kihívásait Pavol Jarčuška, a Szlovák Infektológusok Társaságának elnöke, aki egyben a járványügyi bizottság és a központi válságstáb tagja.

 

A sajtótájékoztatók alkalmával Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter oldalán gyakran látható Jarčuška a Hospodárske Noviny gazdasági napilapnak nyilatkozva kijelentette, szerinte jóval nagyobb problémát fog jelenti az oltásokat elvégző egészségügyi dolgozók hiánya. Egyik részük ugyanis az oltóanyag beadásával kell hogy foglalkozzon, de a többieknek a koronavíusos betegek ellátást kell majd biztosítaniuk.

 

Elmondása szerint az oltás előtt koronavírus teszten kell majd részt venni. Oltást az kaphat majd, akinek tesztje negatív. A tesztet követően ki kell tölteni egy űrlapot, majd az illető megkapja a vakcinát. A paciens negyed órát a helyszínen marad az orvos felügyelete alatt az esetleges komplikációk miatt. Egy vakcinázó orvoscsoport egy óra alatt 10 embert tudna beoltani. Az ország 25 városában létesítenek majd oltóközpontokat.

 

 hirdetes_400x285  

(Egy hónap alatt napi 12 órában egy csoportra így 3600 ember jutna, tehát a népesség 70 százalékos védettségéhez egy hónapos határidőn belül több mint 1100 vakcinázó csapatra lenne szükség. Ez a példa csak az oltások kiosztásának igényességét illusztrálja, nyilván nem egyszerre oltják be a lakosságot.)

 

Először a Pfizer vakcinái érkeznek

 

Szlovákiába a hírek szerint először Pfizer és BioNTech közös vakcinája érkezik. Ennek hatékonysága hivatalosan 95 százalékos. Hátránya, hogy -70 fokon kell tartani és szállítani, ilyen hűtőkkel egy hétköznapi orvosi rendelő nyilván nem rendelkezik. A Pfizer vakcináját 5 napon belül be kell adni. Mivel aki Pfizer-oltást kapott, másodszor is ilyet kell kapnia, a második adag megrendelése és bebiztosítása kulcsfontosságú lesz.

 

Az oltás két körös, az eddigi információk szerint a Pfizer oltóanyagának második adagját három héttel később adják be az embereknek, más vakcinák esetén két hónapot emlegettek.

 

Jarčuška szerint először a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat és nem egészségügyi kórházi alkalmazottakat kell beoltani. Ez utóbbira tipikus példa a COVID-osztályokat takarító alkalmazott, aki fokozottan ki van téve a fertőzés veszélyének. Őket követnék a prioritási sorrendben a szociális otthonok alkalmazottjai, a terepen dolgozók, és a kritikus infrastruktúrák (rendőrség, tűzoltóság, energia- és vízellátás) alkalmazottai. Összesen mintegy 150 ezer emberről van szó.

 

Csak az alkalmazása, nem a technológia új

 

Ezt követően kapnának oltást az idősek, 65 év felett, valamint a krónikus betegségekkel küzdők. Ők a legveszélyeztetettebb csoportok közé tartoznak a népességen belül.

 

Jarčuška felhívta a figyelmet, hogy bár a vakcina a szokásos több éves kutatás helyett néhány hónap alatt készült el, a technológia, ami alapján készült, már jól ismert, az eljárást pedig korábban kipróbálták a MERS-járványoknál (közel-keleti légúti szindróma, ennek már van koronavírus okozta változata is). Kijelentette, hogy a mellékhatásoknak minden gyógyszernél van bizonyos esélye.

 

Mint mondta, a vakcinázást nem lehet kötelezővé tenni, de az embereket lehet rá ösztönözni.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!