Nyitókép forrása: youtube.com/HN

 

Szlovákiában megint rosszabbodnak a járványügyi mutatók, van öt járás, ahol a pandémiabizottság a népesség tesztelését javasolja – köztük van a Lévai és Nagykürtösi járás is. Erről is beszélt Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján, amelyre a pandémiabizottság ülése után került sor.

 

Krajčí elmondta, hogy a járványügyi helyzet Európában mérséklődik, miután több ország részleges lockdownt vezetett be. Kelet-közép-európai viszonylatban a legrosszabb a helyzet Horvátországban, Szlovéniában és Litvániában, a legjobb Szlovákiában, de  más országoktól eltérően a mi járványgörbénk felfelé kezd ívelni.

 

Krajčí elmondta, hogy hétfőtől az ingázóknak negatív PCR- vagy antigéntesztre lesz szüksége az országba való ki- és belépéshez.

 

 hirdetes_300x300  

Krajčí hangsúlyozta, hogy a jelek szerint „újabb hullám előtt állunk”.

 

Elmondta, hogy az utóbbi néhány napban napi 40 ezer tesztet végeznek (antigénteszt és PCR együtt), a jövő héten pedig ez a szám tovább fog emelkedni.

 

A pandémiabizottság összeállította a járványügyi szemafort is, ez egy hétfokozatú színskála szerint sorolja be a járásokat zöldtől a mélyvörösig. Jelenleg az ország egész vörös, öt járás pedig sötét vörös kategóriába került, köztük a Lévai és a Nagykürtösi járás. A helyzet súlyossága miatt a bizottság itt a népesség általános tesztelését javasolja. Szinte minden járásban másodfokú jávránykészültség van érvényben.

 

Több járásban a helyzet romlásának tempója volt figyelemreméltó, Pozsony megyében például 71 százalékkal nőtt egy hét alatt a napi fertőzöttek száma.

 

Romlott a helyzet a kórházakban is. 164 ember szorul lélegeztetőgépre, ami több, mint a rendelkezésre álló lélegeztetőgépek fele. Csökkent az oxigénterápiás szabad ágyak száma is, bár még így is több száz áll rendelkezésre. Hajszálnyit csökkent a karanténban lévő egészségügyi dolgozók száma, de több hetet figyelembe véve ismét felívelő fázisban van ez a mutató is.

 

Azoknak az ingázóknak az esetében, akiknek kötelező az országba való be és kilépéskor negatív PCR- vagy antigéntesztet felmutatnia, a hatóságok elfogadják a külföldön elvégzett PCR- és antigénteszteket is.

 

Jan Mikas tiszti főorvos a közelgő sízezonra való tekintettel beszélt arról is, hogy ha nem nő a kórházakra nehezedő nyomás és a halálozások száma, akkor elképzelhető „bizonyos kompromisszum” a síelők javára. Ezt követően azonban azt is kijelentette, hogy ha a járványhelyzet súlyosabbra fordul, nem lehet kizárni a lockdown bevezetését sem.

 

Forrás: MZ SR

 

 

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.