Nyitókép: hnonline.sk

 

Igor Matovič szlovák kormányfő elvárja, hogy az ország fő autoritásai, akik csak az emberek önkéntes tesztelését támogatták, most kiállnak a nyilvánosság elé és bejelentik, hogy Szlovákia számára nem maradt más hátra, mint a lockdown.

 

A kormányfő erről a kormány pénteki ülése után beszélt a sajtónak. A jelenlegi járványügyi helyzetet súlyosnak nevezte Matovič, aki most elvárná, hogy az országos teszteléseket ellenző vezető politikusok ismerjék el, hogy hibáztak, mikor kétségbe vonták a tesztelések értelmét és fontosságát, ezzel együtt kiiktattak egy „nagyon hatásos fegyvert”.

 

„Jöjjenek elő hétvégén és mondják el, hogy mit okoztak azzal, hogy az emberekben gyűlöletet szítottak az országos tesztelesékkel kapcsolatban és a lockdown-ba löktek bennünket.”

 

mondta Matovič.

 hirdetes_400x285  

 

A kormányfő állítása szerint az emberek koporsót vittek a háza elé, a lányait pedig fenyegetik az állam kulcsembereinek felelőtlen viselkedése miatt, mivel ahelyett, hogy felelősségteljesen viselkednének, a tesztelések önkéntes jellegéről beszélnek.

 

„Ez gyűlöletet okozott”

 

konstatálta Matovič.

 

Bár a miniszterelnök nem nevezte meg a „kulcsembereket”, akiktől most elvárná, hogy beismerjék tévedésüket, nem nehéz kitalálni, hogy kikre gondolhat. Az országos tesztelések formáját például ellenezte Zuzana Čaputová államfő, valamint Richard Sulík gazdasági miniszter is. Az államfő még november végén jelezte, hogy ha folytatódni fognak az országos tesztelések, azoknak teljesen önkéntesnek kell lenniük, nem köthetik semmilyen szankcióhoz, az embereknek nem származhat hátrányuk abból, ha nem vesznek részt rajta.

 

Matovič az ilyen tesztelést „hülyeségnek” titulálta, rámutatott, hogy azon a harmadik körös tesztelésen, melyre csak azokon a településeken került sor, ahol korábban 1 százalék feletti volt a fertőzöttek aránya a teszteléseken, épp csak az ott élők harmada ment el, hogy leteszteltesse magát.

 

Čaputová ezzel együtt elutasította, hogy reagáljon a kormányfő pénteki szavaira. Szóvivője szerint az államfő „nem érzi megszólítottnak magát” Matovič kijelentései által, épp ezért nem látja okát, hogy foglalkozzon velük.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.