Nyitókép: Körkép.sk

 

„Nem szeretnénk, ha azzal vádolnának meg minket, hogy hamis információkkal ijesztgetjük az embereket, mert még komolytalan amatőröknek tűnhetnénk“ – fogalmazott a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt nyilvánosan, saját közösségi oldalán. Az egyértelmű üzenet az Összefogásnak szólt.

 

A nem éppen ideális viszonyról tanúskodó beszólás a nemzetiségi oktatást is érintő iskolaügyi reform kapcsán fogalmazódott meg. A témában az elmúlt napokban szabályos verseny alakult ki leginkább a Most-Híd, az Összefogás között arra vonatkozóan, hogy ki tud nagyobbat mondani a magyar iskolák megvédése érdekében.

 

Az egész helyzet azért is felettébb kínos, mert a nemzetiségi oktatás mindig is a magyar politikusok kezében volt. A felvidéki magyar iskolák helyzetéért, sorsáért, minőségéért, fejlesztéséért az elmúlt évtizedekben vagy az MKP, vagy a Most-Híd felelt politikailag, megoldatlan kérdések tárházát hagyva hátra.

 hirdetes_300x300  

 

Nyilvános üzengetés

 

A Most-Híd azzal is odaszúrt az Összefogásnak, hogy sajnálatos módon félreértelmezte a sajtótájékoztatójukon elhangzott számokat.

 

Mózes Szabolcs (Összefogás) természetesen nem maradt adósa a fél évvel ezelőtt még az Oktatásügyi Minisztérium nemzetiségi főosztályát vezető, de alkalmatlansága, hozzá nem értése miatt a választások után gyorsan elbocsátott vegyespárti „szakpolitikusnak,“ Prékop Máriának.

 

??Prékop Mária, a párt oktatási szakpolitikusa tegnap beszélt arról, milyen veszély fenyegeti a magyar iskolákat,…

Közzétette: Most-Híd (Híd-Most) – 2020. december 4., péntek

 

„Az Összefogás semmit sem értett félre, mivel nem a Híd sajtótájékoztatójára reagált (amikor az zajlott, sajtóanyagunk a részletes adatokkal már úton volt a média felé)“. Mózes azt írta, reméli, álláspontjuk nem ijesztgetési kategória, abban ugyanis a vegyespárthoz hasonló következtetésre jutottak.

 

Miközben tehát a kirakatban a választók felé a „zeggység“ fontosságát hangsúlyozzák, a valóságban, a kulisszák mögött továbbra is élet-halál harc folyik a pártok között az anyagi javakért és saját túlélésükért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a mostani eset, amikor az MKP, a Most-Híd és az Összefogás a magyar iskolák védelmében sem képes közös sajtótájékoztatót tartani, és inkább külön-külön, illetve egymásnak üzenget.

 

Feszült viszony

 

A Most-Híd és az Összefogás között az utóbbi időben egyébként is feszült a viszony. Ennek oka a készülő közös párton belüli erőviszonyok kialakítása. Az MKP és a Most-Híd közös tervezete szerint ugyanis az MKP – Most-Híd – Összefogás egy 18 fős országos elnökséget hozna létre, melyen belül az erőviszonyok 3:2:1 arányban alakulnának.

 

A pártot az első tisztújításig az MKP elnöke, Forró Krisztián vezetné, az Országos Tanács (vagy ennek megfelelő fórum) élén a Most-Híd első ember állna.

 

A Körkép.sk értesülései szerint minderről egyébként még karácsony előtt, a december 14-i héten bejelentés történik.

 

Az említett, 3:2:1 erőviszonyokat tükrözik az elmúlt hónapok gyanús közvélemény-kutatásai (Polis, Focus) is, melyek egyesek szerint azt a célt szolgálják, hogy a fenti arányokat lenyomják a felmérésekben rendre fél százalék körül szereplő Összefogás torkán.

 

Maga az Összefogás ugyanakkor 2:1:1 arányhoz ragaszkodik. Az ellentétek megoldása érdekében december 3-ra összehívott tárgyalás azonban elmaradt.

 

Az MKP jelen helyzetben a legerősebb pártként kényelmes helyzetben van. Forróéknál inkább a már a választások előtt is a vegyespárt felé kacsingató Menyhárt József és Őry Péter ténykedése, esetleges „árulása” jelenthet majd problémát.

 

Érdekes adalék, hogy a három párt legutóbbi tárgyalásáról szóló feljegyzés a Most-Híd hibája folytán kikerült a sajtóba. A vegyespárt szóvivője ezt követően körbehívta, majd „meg is eskette” az MKP és a Most-Híd irányítása alatt álló sajtót arról, hogy a jegyzőkönyvben foglaltakról hallgatnak.

 

A témához tartozik egyébként, hogy az MKP a Körkép.sk információi szerint saját kérésére, Forró Krisztián elnök és Berényi József általános alelnök felállásban december 7-én Filip Mónika (SaS jelöltje) oktatásügyi államtitkárral találkoznak.  A tárgyalások vélhetően a nemzetiségi oktatásra vonatkozó minisztériumi tervek is szóba kerülnek, amely kapcsán a pártok közötti ellentétek most felszínre kerültek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.