Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a Facebookon jelentette be, hogy a járványügyi szakértőkkel közösen új módszert találtak arra, hogyan teszteljék le az iskolákban a diákokat. A nehézkes járványügyi helyzet miatt az antigéntesztelés nem alkalmazható. Helyette az osztályok közös mintát adnának le.

 

A próbatesztelés két nagy alapiskolában zajlik majd, a kormányfő közlése szerint a következőképp:

 

„A tanító néni szétoszt a gyermekek között kicsi stampedli nagyságú poharakat, amelyekbe 5 ml enyhén sós víz található. Ezzel a sós vízzel a gyermekek tövid ideig gargalizálnak, majd a gargalizált vizet visszaköpik a pohárba. (…) Majd egyesével beleöntik az osztály közös mintavételi edényébe. Ez kerül aztán a laborba”

 

írja a kormányfő.

 hirdetes_300x300  

 

Az osztályok közös „adagján” aztán a laborok PCR-tesztet végeznek. Ha negatív lesz, akkor az osztály egésze rendben van. De ha víruspozitív eredmény születik, akkor az azt jelenti, hogy legalább egy gyerek fertőzött. Itt több lehetőséget vázolt fel Matovič a folytatásra. Az egyik verzió szerint az egész osztály karanténba kerülhet, egy másik szerint minden gyereket antigéntesztelésnek vetnének alá, a harmadik szerint minden gyereket PCR-teszttel vizsgálnának meg. Negyedik lehetőség ezek kombinációja.

 

Amennyiben a próbatesztelések jól sikerülnek, akkor a kormányfő szerint a többi iskolába is bevezethetik a dolgot. Azt is hozzátette azonban, hogy ez csak a mérsékelten érintett járásokban alkalmazható módszer. A legfertőződöttebb járások osztályai között várhatóan sokkal több lenne a víruspozitív eredmény, ami azt jelenti, hogy a fertőzött gyerekek kiszűrésére nem állna rendelkezésre kellő laborkapacitás.

 

Szlovákiában hétfőtől térnek vissza a gyerekek azokba az iskolákba, ahol vállalták a tanítás újraindítását. Az újraindulás feltétele, hogy a pedagógusok, iskolai alkalmazottak, a diákok és a diákok legalább egyik szülője rendelkezzen hét napnál nem régebbi negatív teszttel.

 

KLOKTANIE NA ŠKOLÁCH

Deti patria do škôl, a preto som veľmi rád, že sme pomohli prelomiť bariéru obáv či neochoty a…

Közzétette: Igor Matovic – 2020. december 6., vasárnap

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!