Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Hétfőtől 14 napnál nem régebbi tesztet (antigén vagy PCR) kellene felmutatniuk a határon az ingázóknak, ámde péntek késő este 24:00-ig a hatóságok bizonyos körülmények között elnézik ennek hiányát – persze feltételekkel. Közben a közegészségügyi hivatal közzé tette azt a keddtől hatályos rendeletet is, amely hivatalosan kimondja, hogy a külföldön végzett PCR- és antigénteszteket is elfogadják a határon való belépéskor.

 

Amit a rendelet mond…

 

Az ingázókra (hivatalosan „Szlovákia határait rendszeresen átlépő személyek”) nem vonatkozik a határ átlépéséből adódó karanténkötelezettség. Ugyanakkor kedd reggel 7 órától az országba való be és kilépéskor kötelezően igazolniuk kell, hogy nem fertőzöttek, mégpedig 14 napnál nem régebbi antigén- és/vagy PCR teszttel. Ezek származhatnak külföldről is – ez főleg az osztrák tömeges tesztelésen részt vevő ingázóknak segítség.

 

 hirdetes_300x300  

A rendelet a Szlovákiából és Szlovákiába ingázókat, a szomszédos országok határa közelében élő szlovák állampolgárokat, a diákokat, a hozzátartozóikat gondozó személyeket, a határtól legfeljebb 10 kilométerre földet művelő gazdákat, művészeket, kulturális szektorban ténykedő munkavállalókat és vállalkozókat érinti.

 

Tehát a karanténmentes belépéshez jogilag ingázónak kell lenni, akire érvényes a karanténmentesség, és egy maximum két hetes negatív tesztet igazoló okmányra. Ez Martin Klus Facebook-bejegyzése szerint lehet hivatalos egészségügyi minisztériumi tanúsítvány, igazolás, mobil mintavételi helyszín által kiadott igazolás, esetleg a tesztről szóló e-mail, SMS.

 

…és a gyakorlat

 

Klus bejegyzése szerint azonban a gyakorlatban péntek 23:59-ig a rendőrök eseti jelleggel járnak el az ellenőrzéseken, és beengedik azokat, akik „objektív okokkal” tudják indokolni, miért nincs negatív tesztjük (például mert gondozóként nem hagyhatta magára a gondozottjait a tesztelés időablakában). Azzal a feltétellel, hogy a lehető leghamarabb teszteltetik magukat valamelyik mobil mintavételi helyszínen.

 

Szombat éjféltől azonban gyakorlatban is kötelező lesz a negatív tesztről szóló okmány felmutatása.

 

⚠️ MÁME DEFINITÍVNE RIEŠENIE PRE „VÝNIMKÁROV”, KTORÍ PRAVIDELNE PREKRAČUJÚ ?? SLOVENSKÉ HRANICE Ako som avizoval aj na…

Közzétette: Martin Klus – 2020. december 7., hétfő

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.