Nyitókép forrása: sme.sk, tvnoviny.sk, aktuality.sk

 

Ľudovít Makó, a pénzügyőrség bűnügyi osztályának korábbi vezetője a rendőrségnek azt vallotta, hogy Vasiľ Špirko ügyész nem tévedett, amikor 2018-ban azt nyilatkozta, hogy megfigyelték őt, mikor a Robert Kaliňák (volt smeres belügyminiszter) és Ján Počiatek (egykori smeres közlekedési miniszter) utáni nyomozást felügyelte. Makó azt is elismerte, hogy része volt annak a kiterjedt korrupciós hálózatnak, amely a rendőrséget a Smer politikai ellenfeleinek lejáratására használta.

 

Makó vallomását többek között a SME közölte hétfőn.

 

„Az én szempontomból a csoportnak három célja volt. Az egyik a Smer politikai hatalmának fenntartása volt, főleg a politikai ellenfelek illetve az ellenzék semlegesítése. (…) A második, az állam minden jelentős rendvédelmi szervezetében elfoglalni a legmagasabb csúcsvezetői posztokat, ezzel demonstrálni az erőnket és egyúttal kihasználni ennek előnyeit”

 

magyarázta Makó a vallomásában. A harmadik cél állítása szerint bevételszerzés volt a vállalkozók megzsarolásával, a nyomozások kimenetelének áruba bocsátásával.

 hirdetes_810x300  

 

Hűség és ismeretség

 

Makó részletesen beszámolt a szervezet struktúrájáról is, elmondása szerint Norbert Bödör, Miroslav Bödör nyitrai oligarcha fia vezette a csoportot. Előfordult, hogy le kellett csillapítaniuk főnöküket, aki egyik alkalommal például Tibor Gašpar akkori országos rendőrfőkapitány miatt dühödött be. Bödör meg is fenyegette Gašpart.

 

Bödör és Gašpar volt tehát a csúcsvezetés, az alacsonyabb szinteken helyezkedett el Róbert Krajmer, a NAKA korrupció ellenes egységének vezetője, Peter Hraško a NAKA főigazgatója, Bernard Slobodník, a Pénzügyőrség Nemzeti Egységének vezetője, és maga Makó, mint a Pénzügyőrség Bűnügyi Osztályának igazgatója.

 

A csoportot a közös érdekeken kívül a közös ismerettség, a kapcsolati tőke, vagy a rokoni szálak tartották össze. Tibor Gašpar  pozícióját annak köszönhette, hogy nagyon jó kapcsolatokat ápolt Bödörrel és a Smer több vezető politikusával. Krajmer is hosszú évek óta ismerte  Bödört – még azokban az időkben találkoztak, mikor Krajmer egyszerű járási rendőr volt.

 

Ismeretségeiket kihasználva az általuk kiválasztott embereket juttatták kulcspozícióba. A legfontosabb feltétel a lojalitás volt.

 

Havi 3000 euró nem volt elég

 

Makó helye a csoportban azért is érdekes, mert Bödör apjának volt a konkurense. A Bödörék által birtolkolt Bonul sokmilliós megbízásokat kapott a belügyminisztériumtól. Makónak szintén volt egy biztonsági cége, az Abas, amely versenytárs volt. Ennek ellenére Gašpar és Bödör nyomására František Imrecze (a Pénzügyi Főigazgatóság egykori vezetője) Makót nevezhette ki annak idején a bűnügyi részleg élére.

 

Makó vallomásában arra is kitért, hogy neki az új posztért jári havi 3000 euró nem volt elég, mert előtte havi 13 ezer eurót keresett.

 

„Noro Bödör erre nekem azt mondta, hogy majd a Bonulon keresztül kifizeti a fennmaradó 10 ezer eurót – ami meg is történt 13-16 hónapon keresztül”

 

mondta Makó a rendőrségnek.

 

Rendőrség a bűnszervezet szolgálatában

 

Miután a csoport elfoglalta a kulcsfontosságú pozíciókat elkezdték félreállítani vagy meggyengíteni a Smer ellenfeleit. Makó a pénzügyőrség forrásait felhasználva felderíthette a politikusok összes vállalkozásaikkal kapcsolatos problémáit.

 

Például ott Andrej Kiska volt államfő KTAG nevű cégének adóellenőrzése, amely bár Kiska javára zárult le, Makó szerint Bödör, Gašpar, Hraško és Slobodník abban állapodott meg, hogy politikai nyomásgyakorlás céljából újra megnyitják az esetet.

 

A csoport saját megfigyelőkkel rendelkezett, 2015-ben például megfigyelték az akkor még ellenzéki Igor Matovičot, mert sok kárt okozott a Smernek Lekövették hol lakik, mikor hol tartózkodik, kivel találkozok. Minden vele kapcsolatos adatot végül Robert Krajmer vett át.

 

A Kaliňák viselt dolgai iránt érdeklődő ügyész, Špirko esetében Bödör kezdeményezte a megfigyelést. Makó azután utasította el a megfigyelés lebonyolítását, hogy kiderült, Špirko autójában kamerák vannak, amelyek rögzíthetik magát a műveletet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.