Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Igor Matovič kormányfő ezen a héten szeretne találkozni Zuzana Čaputová államfővel. Matovič az alkotmányos hatásköröket szeretné vele megbeszélni, továbbá szeretné az államfőt megkérni arra, ne hangoztassa a nyilvánosság előtt azt, hogy a tömeges tesztelésnek önkéntes alapon kellene működnie.

 

A kormányfő ismét kihangsúlyozta: Szlovákiát vagy a tömeges tesztelés fenyegeti, vagy a lockdown.

 

 hirdetes_810x300  

„Muszáj tisztáznunk a kompetenciákat és azt, hogy ki melyik oldalon áll. Hogy ki áll Marian Kotleba, Robert Fico és Peter Pellegrini oldalán, és ki áll a józan ész oldalán”

 

– jegyezte meg Matovič a hétfői kormányülés után.

 

A kormányfő bízik abban, hogy sikerül meggyőznie az államfőt, és közösen az embereket is sikerül rábeszélniük a tömeges tesztelésre, ami a válságos helyzettel való megküzdés egyik kevésbé fájdalmas módja. Amennyiben a kormány megkapja az államfő támogatását, akkor a tömeges tesztelés útján fognak továbbhaladni. Ha nem, akkor esélye sincs a tömeges tesztelésnek, mivel az emberek nem fogják tiszteletben tartani.

 

„Az elnöki palota vagy azt fogja mondani, hogy tévedett a tömeges teszteléssel kapcsolatban, vagy továbbra is ki fog állni amellett, hogy önkéntes alapú legyen. Ebben az esetben nem marad más, mint a lockdown”

 

– mondta a kormányfő, aki ebben az esetben az elnöki palotát kéri meg ennek bejelentésére.

 

Matovič szerint egyenes utat jelent a pokolba, ha az államfő az ellenzék oldalára áll és kétségbe vonja a kormány lépéseit.

 

„Nem lehet itt kettős kormány. Nem lehet, hogy a kormány döntéseket fog elfogadni, másvalaki pedig azt fogja mondani az embereknek, amit hallani akarnak. Ez felelőtlenség”

 

– jegyezte meg a kormányfő.

 

Igor Matovič az államfő azon kijelentésére is reagált, miszerint meg kellene fontolnia, hogy másvalakinek adja át a válságkezelést. A kormányfő szerint nem ő menedzseli a koronaválságot, hanem az államfő menedzseli az országot.

 

„Nem vagyok a koronaválság menedzsere. Nem tudom hogyan kellene távoznom egy olyan funkcióból, ami nem is létezik”

 

– tette hozzá Matovič, aki azt is elmondta: úgy érzi magát, mint egy minden oldalról összeharapott kutya.

 

„Az emberek szemében én vagyok a legrosszabb kutya, aki ártani akar nekik. Holott én csak azt akarom, hogy a lehető legsimábban legyenek túl ezen a járványon”

 

– konstatálta.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.