Nyitókép forrása: 

 

 575 millió eurót szán az állam a kórházak tartozásainak rendezésére. Az egészségügyi intézetek pénzügyi konszolidálásáról szóló javaslatot a parlament kedden fogadta el. A tervezetet Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter terjesztette be. A pénzügyi stabilizációban minden kórház részt vehet jogi formától és tulajdonosi háttértől függetlenül.

 

A törvény indoklásában leírt célok között nem csak a lejárt tartozások rendezése szerepel, hanem olyan intézkedések foganatosítása, amelyek megakadályozzák a kórházak újbóli eladósodását.

 

Az egészségügyi minisztérium szerint a pénzügyminisztériummal közösen olyan mechanizmust dolgoztak ki, amelynek keretében a hitelezők érvényesíthetik követeléseiket a kórházakkal szemben, de átlátható, hatékony és mindenki számára egyenlő feltételeket biztosító módon.

 

 hirdetes_810x300  

A mostani stabilizációs mechanizmus során nem rendezett tartozások nem törlődnek, a hitelezők ilyen esetben továbbra is fenntarthatják követelésüket minden jogigényükkel együtt. Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha egy hitelező nem kapcsolódik be a mechanizmusba.

 

A mechanizmusban való részvétel feltétele, hogy a hitelező lemond minden, a tartozás eredeti értéke feletti egyéb követelésről, késedelmi kamatról, kötbérekről, szankciókról, szankciós díjakról.

 

A múlt év végén a kórházak adóssága elérte a csillagászati 541,8 millió eurós összeget.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!