Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Maradjatok csendben – Fiko hív, vagy a főnökük, vagy Béla, vagy a kapitány” – mondta nem egyszer Norbert Bödör oligarcha azokon a titkos találkozókon, amelyekről most Bernard Slobodník számolt be vallomásában. Slobodník a NAKA nemzeti pénzügyőr egységének vezetője volt, és a Tisztítótűz keretében tartóztatta le nemrég a rendőrség korrupció és bűnszervezet támogatása miatt.

 

Hétfőn Ľudovít Makó vallomása szivárgott ki a sajtóba, ami világos képet festett arról, milyen, az egész rendőrséget átszövő befolyásos csoport jött létre a rendőrségi csúcsvezetőkből, amely élén Norbert Bödör állt, Miroslav Bödör nyitrai oligarcha fia. Makó szerint a csoport célja az igazságszolgáltatás kiárusítása volt, illetve a Smer politikai ellenfeleinek félreállítása.

 

Az Aktuality.sk számolt be Bernard Slobodník vallomásáról, amely szerint a csoport találkozóin magas beosztású politikusokkal is zajlott telefonbeszélgetés. Bödör nem egyszer úgy vette kezébe a telefont, hogy a következőket kiáltotta:

 

 hirdetes_300x300  

„Maradjatok csendben, Fiko, a főnök, Béla, vagy a kapitány hív”

 

írta le a helyzetett Slobodník. Fiko és a főnök lehet Robert Fico, a Smer elnöke is, Bélaként Bugár Bélát, a Most-Híd korábbi elnökét szokták emlegetni. A kapitány pedig nagy valószínűséggel nem más, mint Andrej Danko, az SNS elnöke. A három politikus 2016-tól koalícióban kormányzott.

 

Danko részben elismerte

 

Slobodník vallomásának ezen része arra utal, hogy a csoport nem csak a kiválasztott üzleti körök problémáival foglalkozott, hanem politikai kérdésekkel is.

 

Andrej Danko nem tagadta, hogy telefonált néhányszor Bödörrel, állítása szerint „ha hívta is, az csak az SBS-szolgáltatásokkal lehetett kapcsolatos”. Azt tagadta, hogy rendszeresen találkoztak volna.

 

Bugár Béla az Aktuality.sk kérdéseire nem reagált, ahogy Robert Fico sem. A Ján Kuciak Oknyomozó Központ azonban nemrég kiderítette, hogy Bödör kétszer is telefonált a kormányhivatalba, amikor még Robert Fico volt a miniszterelnök. Mindkétszer azt a melléket hívta, amelyet Mária Trošková (Fico egykori ex-playmate politikai „tanácsadója” és „asszisztense”).

 

Kiszivárgott Makó vallomása – Így vette át egy szűk csoport az igazságszolgáltatás feletti hatalmat

 

Politikai ellenzék célkeresztben. Široký a szent tehén

 

Slobodník elmondása szerint a Bödör vezette csoport nagy figyelmet fordított az akkori ellenzék vezető politikusaira, ő maga Matovičot, Kiskát és Kollárt említette.

 

Ugyanakkor Bödör azt várta el Slobondíktól, hogy az ő részlege által vezetett Váhostav vizsgálat úgy végződjön, hogy Juraj Širokýra és az oligarcha fiára még csak a gyanú árnyéka se vetüljön.

 

„Bödör adott egy borítékot, amelyben nyilván pénz volt, távozásom után győződtem meg róla, hogy 20 ezer euró volt benne. Elvettem és nem adtam vissza”

 

vallotta Slobodník.

 

Makó vallomása szerint Juraj Široký néhány tízezer eurónál jóval többet fizethetett Bödörnek és a csoportnak azért, hogy a javára változzon a nyomozás menete. Különböző cégeken keresztül kétmillió euró került volna át Bödörhöz. Ebből olyan személyek is részesültek volna, akik a NAKA-nál a Váhostav ügyén dolgoztak – többek között Slobodníknak is.

 

Kínos ügyek

 

Slobodník intézte el egyébként azt is, hogy František Böhm, egykori SIS-ügynök ne üsse meg a bokáját adóügyei miatt, illetve még egy okból: Böhm 200 ezer eurós csúszópénzt fogadott el azért, hogy az üzemanyaggal kapcsolatos adócsalás üggyel gyanúsított Jopi Trade-nél ne legyen házkutatás, az érintetteket pedig ne tartóztassák le.

 

Slobodník elmondása szerint az ő és Tibor Gašpar akkori országos főkapitány viszonya feszült volt. Végleg akkor romlott meg a munkakapcsolatuk, amikor Slobodník egysége letartóztatta Michal Vidát. Gašpar gyakorlatilag lehülyézte Slobodníkot, amiért az „saját beosztottjaitól sem kapott tájékoztatást arról, mi készül Vida ellen”. Gašpar nehezményezte, hogy egy olyan személyt tartóztatott le Slobodník egysége, aki Jankovská (volt smeres igazságügyi államtitkár) javára vallott volna, aki ekkor már előzetes letartóztatásban volt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.