Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

A parlament szerdán jóváhagyta az igazságügyi reformot, amely érinti az Alkotmánybíróság, a Bírói Tanács és a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság összetételét, illetve a bírók vagyoni helyzetének felülvizsgálását is. A képviselők az igazságügyi reformon kívül a szükséges alkotmánymódosítást is jóváhagyták.

 

Az alkotmánymódosítást a jelen lévő 141 képviselőből 91 támogatta, 50-en pedig ellene szavaztak. Az igazságügyi reformot a jelen lévő 141 képviselőből 89 támogatta, míg 18-an ellene szavaztak.

 

 hirdetes_810x300  

Újonnan az alkotmányban rögzítik, hogy a Bírói Tanács tagjainak fele nem lehet bíró. Az államfő, a kormány és a parlament csak a nem bírókat nevezheti ki.

 

Az új jogszabály értelmében bővül a Bírói Tanács hatásköre a bírók vagyoni helyzetével kapcsolatos ügyekben. A bírói tisztséggel összeegyeztethetetlen súlyos fegyelmi vétségnek fog számítani, amennyiben a bírót a szervezett bűnözéshez kötődő személyekhez bármilyen üzleti vagy pénzügyi kapcsolat fogja fűzni.

 

Ezenkívül jogi álláspontja miatt csak bűncselekmény elkövetése esetén indítható eljárás egy bíró ellen. A bírók és a főügyész előzetes letartóztatásához már nem lesz szükség az Alkotmánybíróság beleegyezésére.

 

Újonnan az alkotmánytörvényben rögzítik a bírók nyugdíjkorhatárát is, ami azt jelenti, hogy a törvényszéki bírók 67 éves korukban fognak nyugdíjba menni, az alkotmánybírók pedig 72 éves korukban.

 

A parlament szintén alkotmányba foglalta, hogy az államfő visszahívhatja funkciójukból az egyetemi professzorokat.

 

Megalakul a Szlovák Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság is, melynek a közigazgatási jog területén a szerepe a Szlovák Legfelsőbb Bírósággal lesz azonos, emellett a bírók és az ügyészek elleni fegyelmi eljárások is a hatáskörébe fognak tartozni. A Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság Pozsonyban fog székelni, és 2021. augusztus 1-jén kezdi meg a működését.

 

Az igazságügyi reform és az ezzel összefüggő módosítások 2021. január 1-jén lépnek hatályba, de néhány határozat csak 2021. augusztus 1-től, illetve 2025. január 1-től lesz érvényes.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!