Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Rövid időn belül probléma adódhat az ambuláns egészségügyi ellátással. Nem csak nagyon kevés általános orvos van az országban, de nagyon magas az átlagéletkoruk is (ez utóbbi különösen a gyerekorvosoknál érvényes), és alig van utánpótlás. Legalábbis ez derült ki az Állami Számvevőszék (NKÚ) friss elemzéséből.

 

Az NKÚ arra hívja fel a figyelmet, hogy tíz évvel ezelőtt még 2200 körzeti orvosi rendelő működött az országban, 2018-ra számuk 2000-re csökkent. Más összehasonlításban: míg a szomszédos Csehországban 100 ezer lakosra 65 körzeti orvos jut, addig Szlovákiában ez a szám csak 45 Szlovákia ráadásul nem éri el az uniós átlag 60 százalékát sem ebben a mutatóban.

 

Az NKÚ elemzése szerint a gyermekorvosok átlagéletkora egészen elképesztően magas: 62 év.

 

 hirdetes_300x300  

„A helyzet súlyosságát az is kiemeli, hogy ezeknek az orvosoknak több mint 20 százaléka 70 év feletti”

 

írja az elemzés. A helyzet komolyságát az is mutatja, hogy tíz év alatt 1149-ről 930-ra csökkent az ország gyermekorvosi rendelőinek száma (ez 19 százalékos csökkenés).

 

Az elmúlt években a kormányzat a rezidensprogrammal próbált érdemben reagálni a körzeti orvosok számának drasztikus csökkenésére, de az NKÚ adatai szerint ez csak mérsékelni tudja a negatív trendet, az egyelőre kérdés, hogy egyáltalán milyen hozadékokat is produkált a program.

 

Az NKÚ leszögezi, hogy az általános orvosi szakma iránti érdeklődés csökkenőben van az orvostanhallgatók körében. A felnőttorvosi pályát a múlt évben 135-en választották, gyermekorvosként 27 hallgató végzett.

 

A kormány december elején fogadta el azt a kormányrendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a szakorvosok néhány hónap alatt általános orvossá képezzék át magukat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!