Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség kommandósai őrizetbe vettek három személyt, akiket azzal vádolnak, hogy csúszópénzért cserébe kedvezményesen bíráltak bizonyos letelepedési kérelmeket. A korrupciós rendszer elsősorban vietnami bevándorlók javára történt. A főkolompos mindent bevallott, igaz, sok választása nem volt: kamerák rögzítették a bűncselekményeket, egy alkalommal azt is felvették, ahogy megcsókolja a köteg pénzt tartalmazó borítékot.

 

Az Aktuality.sk beszámolója szerint a Belügyminisztérium két magasbeosztású hivatalnoka is a gyanúsítottak között van, akik az állampolgárságért felelős részlegen dolgoznak. A belügyi speciális anyakönyvvezetői hivatal igazgatója, Alena K., az állampolgársági részleg szakreferense, Peter D. is a letartóztatottak között van.

 

Rajtuk kívül kattant a bilincs egy másik hivatalnokon, Bekim A-n, illetve egy Kim N. nevű, a vietnami közösség elismert tagján is, akik a közvetítő szerepét látták el. A csúszópénzek elfogadása és továbbadása kapcsán ártatlannak vallják magukat, mivel szerintük az „ő kultúrájukban a hála pénzbeli kifejezése teljesen megszokott eljárás”.

 

 hirdetes_300x300  

A bíróság azonban más véleményen van, és ezért Alena K, Bekim. A és Kim N. esetében vizsgálati fogságot rendelt el.

 

A pénz szerelmese

 

Az eddigi információk szerint kifinomult és jól működő korrupciós rendszert alakítottak ki. A rendőrségnek eddig legalább harminc esetben sikerült bizonyítékot találnia. A döntő bizonyítékok azok a videófelvételek, amelyeken Alena K. látható, ahogy pénzt fogad el, egy alkalommal megszámolja a vörös borítékban lévő bankjegyeket, visszateszi őket, majd megcsókolja a borítékot. A bíróság szemében kétségtelen, hogy pontosan tudta mit tesz.

 

A vádak között nem pénzjellegű törvénytelen ajándékozás is szerepel, Alena K. több alkalommal kapott édességet és alkoholt tartalmazó ajándékcsomagokat is, sőt ő maga is ajándékozott ilyeneket.

 

Egy-egy kérelem pozitív elbírálásáért 300-1000 eurót kapott, néhány esetben a kamerák rögzítették, ahogy a pénzt három felé osztja, és a saját részét pénztárcájába teszi.

 

Véletlenül kerültek a hatóságok látóterébe

 

Maga Alena K. bár beismerte tettét, azt vallotta, hogy az „ajándékozás” nem befolyásolta az állampolgárság megítélésének vagy elvetésének döntésében. A tanúk szerint azonban egyértelmű volt, hogy ha nem adnak csúszópénzt az állampolgárságot igénylők, biztosan elutasító határozat születik.

 

A rendőrség egyébként teljesen véletlenül jutott el a korrupt hivatalnokokhoz. Egy más ügyben letartóztatott személy beszélt nekik a hivatalnokok kétes ügyeiről. Az eddigi bizonyítékok szerint a bűncselekményekre legalább 2018 májusától idén októberig került sor.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!