Nyitókép: Denník N

 

Nemcsak gyorsabb, de transzparensebb eljárások. A közbeszerzést illetően ezek azok a pozitív változások, amelyeket az aktuális törvénymódosítással szeretnének bevezetni. A változásokat Štefan Holý miniszterelnök-helyettes mutatta be, és egyúttal tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a Slovlex portálon.

 

Igor Matovič kormányfő úgy véli, hogy a  jelenlegi lassú eljárások és az azt övező akadályok a Smer kormányainak köszönhetőek.

 

 hirdetes_810x300  

„Sajnos a valóság az, hogy loptak és problémák voltak. Ez oda vezetett, hogy rengeteg szigorítást vezettek be, a közbeszerzés pedig az értékhatár alatti beszerzéseknél is bonyolult és hosszadalmas voltak. Mi az ellenőrzést nem gyengítjük meg, csak a folyamatot gyorsítjuk és javítjuk fel. Jaj annak, aki csalni akar. A nyilvános ellenőrzés sokkal erősebb lesz mint korábban bármikor, a rendőrség pedig szabad kezet kap. Azok, akik csalni akarnak, rá fognak fizetni és nem fognak tudni rejtőzködni“

 

– konstatálta a kormányfő.

 

Štefan Holý elmondása szerint megnézték a 20 millió euró feletti közbeszerzés hosszúságát, ami jelenleg 695 nap, és újonnan 275 napra rövidítették le.

 

Az értékhatár alatti beszerzések terén a kormányhivatal egy új vásárlási metódust szeretne bevezetni. Újonnan az árak alakulásának megfigyelésére egy állami rendszert fognak létrehozni, amelyen keresztül az átlagos piaci árakat fogják figyelni. A tervezett vásárlások és az árajánlatok beterjesztése a kezdetektől online fog működni, és a nyilvánosság számára is elérhető lesz.

 

A transzparensség növelésével kibővítik azoknak a szerződésnek a körét, amelyeket a Szerződések Központi Nyilvántartásában kötelező lesz közzétenni, és ezek nem másak, mint az önkormányzatokkal kötött szerződések.

 

Az összes vásárlást, még azokat is, amelyeket napjainkban a beszerzés alacsony értéke miatt nem kell online elérhetővé tenni, 14, illetve 28 nap után közzé lesznek téve, és nemcsak a megszólított szubjektumokhoz lehet majd árajánlatot csatolni, hanem mindegyikhez. Holý szerint újonnan a szállító kiválasztásának okát is fel kell tüntetni, továbbá közzé kell tenni a kifizetés előtti számlákat és egy áttekintést az árakról.

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.