Nyitókép forrása: sme.sk

 

Az RTVS 5 perc múlva 12 című műsorában bemutatott Median-felmérés szerint a népesség 37 százaléka lenne hajlandó (jelenleg) beoltatni magát a koronavírus-vakcinák valamelyikével. A felmérés rákérdezett az oltás felvállalásának vagy épp elutasításának okaira, illetve arra, hogy kötelező legyen-e a vakcinázás.

 

A Median szerint a lakosság 37 százaléka oltatná be magát, ellenben 55 százalék elutasítja az oltást. A kérdésre nem tudott válaszolni a felmérésben részt vevők 9 százaléka.

 

Forrás: RTVS

 

Azok, akik beoltatnák magukat, leginkább elsősorban családjuk védelme érdekében tennék (70 százalék), sokan a járvány legyőzését is megjelölték indoklásul (50 százalék). Viszonylag sokan a társadalmi felelősségre hivatkoztak (24 százalék), vagy abban reménykedtek, hogy  az oltással enyhíthetik a korlátozó intézkedéseket (20 százalék).

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: RTVS

 

Az oltást elutasítók indokai között olyan válaszok szerepeltek, mint a mellékhatásoktól való félelem (76 százalék), a gyógyszergyárakkal szembeni bizalmatlanság (38 százalék), az információk hiánya (29 százalék), a megbetegedéstől való félelem (21 százalék), és viszonylag sokan vannak, akik teljesen feleslegesnek tartják az oltást (19 százalék), vagy kitalációnak az egész járványt (10 százalék).

 

Forrás: RTVS

 

Nem meglepő módon mindössze a válaszadók 23 százaléka véli úgy, hogy kötelezővé kellene tenni a koronavírus-vakcinát. A válaszadók 75 százaléka szerint az oltás ne legyen kötelező, két százaléknyian pedig nem tudtak válaszolni a kérdésre.

 

Forrás: RTVS

 

Ami az oltást először megkapó személyek sorrendjét illeti, az jórészt követi a kormány által már korábban beharangozott vakcinázási tervet. A felmérésben részt vevők szerint először az egészségügyi alkalmazottaknak kellene vakcinát kapniuk, aztán a veszélyeztetett csoportoknak. A sor a szociális otthonok lakóival és alkalmazottaival, a rendőrökkel, tűzoltókkal, katonákkal, politikusokkal, tanárokkal folytatódik, majd végül mindenki mással.

 

Forrás: RTVS

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!