Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A Specializált Büntetőbíróság bírónője 13 oldalas indoklásban magyarázta Jaroslav Haščák Penta-vezér előzetes letartóztatásba helyezését. A legfontosabb indok, hogy Hašcák befolyásolhatta volna a nyomozást és a tanúkat, különösen, mert több sajtóorgánum is az érdekeltségébe tartozik.

 

Jaroslav Haščák a Penta befektetőcsoport egyik vezetője, Szlovákia egyik leggazdagabb embere, a legsúlyosabb korrupciós botrány, a Gorilla-ügy főszereplője jelenleg előzetes letartóztatását tölti a rács mögött. A Lynx Commando elitkommandósai december elején vették őrizetben a Penta pozsonyi székházában.

 

A speciális nyomozócsoport Haščákot korrupcióval és pénzmosással vádolta meg a Gorilla-ügy összefüggésében. Ugyanekkor emeltek vádat a SIS elhárításának egykori ügynöke, Ľubomír Arpáš ellen. A gyanú szerint Arpáš csempészte ki a SIS-től a Gorilla-hangfelvételt, majd eladta a Pentának. Az ügylet keretében a Penta nagy összegért rendelt meg egészségügyi szektort érintő elemzéseket Arpáštól – vélhetően erre a szerződésre hivatkozva került át a hanganyagért járó pénz Arpášhoz. Az összeg 194 ezer eurónak megfelelő szlovák korona. Ez még 2006-ban történt.

 

 hirdetes_300x300  
Nem csak a médiát használta fel

 

Az Aktuality.sk közölte a büntetőbíróság bírónőjének, Pamela Záleská határozatának tartalmát – ő döntött Haščák és Arpáš vizsgálati fogságban tartásáról.

 

A bírónő szerint a Penta-vezér már hosszú ideje rendkívül sokat foglalkozik a Gorilla-üggyel, nem csak a tulajdonába tartozó sajtóorgánumokon keresztül, hanem különféle bírósági pereken és feljelentéseken keresztül, mégpedig azzal a céllal „hogy a nyilvánosságot, de főleg a tanúkat befolyásolni tudja”.

 

Záleská szerint a Haščák és Arpáš közötti gyanús ügylet külön bizonyítási eljárás része lesz, amelyet eddig a Penta „jelentősen próbált fékezni”. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogyan állították le korábban a vádemeléseket a Gorilla-ügy kapcsán, és hogy milyen körülmények között került sor a nyomozócsoport tagjainak cserélődésére.

 

Kováčik érintettsége

 

A bírói indoklás megemlíti Dušan Kováčik legfőbb ügyész érintettségét is, ő felügyelte egykor a Gorilla-ügyet és javasolta a nyomozócsoport vezetőjének lecserélését is. Kováčik ma bűnszervezet létrehozása és támogatása miatt szintén előzetes letartóztatásban van.

 

Ami Haśčák mediális befolyását illeti, a bírónő így fogalmazott:

 

„Indokolt az a feltételezés, hogy a gyanúsított szisztematikus módon és kifinomult eszközökkel befolyásolja a kiadói tevékenységet, mégpedig azzal a céllal, hogy a tanúk és a vádlottak neki kedvező vallomást tegyenek”

 

áll az indoklásban. Arpáš esetében szintén fennál a befolyásolás lehetősége, egykori SIS-ügynökként jól ismeri az eljárási módszereket és azok gyengéit.

 

Mindkét vádlott tagadja a bűnösségét. Védőik azzal védekeznek, hogy az ellenük felhozott vádak politikai indíttatásúak.

 

A szakértői vizsgálat szerint a Gorilla-felvételen hallható hang tényleg Ficoé

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!