Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Frissítve: 17.48 Hamarább, mint december 21-ével nem, de cserébe szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek. A részletekről a kormány szerdai ülésén döntenek. Az intézkedések csak az eredetileg tervezett időpontban, azaz egy hét múlva, december 21-étől lépnek életbe, tájékoztatott Marek Krajči egészségügyi miniszter, Richard Sulík gazdasági miniszter és Štefan Holý jogalkotásért felelős miniszterelnök-helyettes a járványügyi bizottság mai ülése után.

 

Kijárási tilalom is jöhet

 

Kivételekkel, de valószínűleg valamilyen formában fel kell készülnünk a kijárási tilalom bevezetésére. A részletekről, azaz hogy milyen kivételek lesznek és ki mindenkire, milyen terjedelemben fog vonatkozni, a kormány tagjai egyelőre nem kívántak nyilatkozni. Az ezzel kapcsolatos részletekről kedden még szakértői egyeztetésre kerül sor, a döntés pedig a szerdai kormányülésen várható, ahol elfogadják az ezzel kapcsolatos covid-szemafort.

 hirdetes_810x300  

 

Sulík a határértékekről

 

Richard Sulík elmondta, hogy elégedett, mert előre tervezhető intézkedés-csomag került előterjesztésre. Azaz, minden egyes régió tudni fogja, mi vár rá, ha a járványügyi helyzet rosszabbodik, és milyen könnyítések jönnek szóba, ha javul a helyzet. Ugyanúgy, egyes intézkedések az egész országra is érvényesek lehetnek.

 

Országos szinten két határértéket említett: 1500 koronafertőzött a kórházakban, 1,1-szeres fertőzés terjedés, illetve 1000 napi új fertőzött. Sulík szerint ezek lesznek a hatérértékek, melyek befolyásolják majd a szemaforon belül a szigorításokat, illetve enyhítéseket. E három határérték felett az intézkedések országos érvényűek lesznek. Ha csökkennek, csak ott maradnak érvényben, ahol regionálisan maradnak a magas számok.

 

„A vírus jelenleg ellenőrizetlenül terjed. Legyünk felelősséggel a legközelebbi családtagjaink iránt és önmagunkkal szemben is. Minden ötödik személy, aki kórházba kerül, belehal”

 

– fogalmazott Marek Krajči egészségügyi miniszter. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy önmagára nézve mindenki alkalmazzon afféle önkéntes lockdownt, hogy karácsonykor kisebb kockázattal tudja meglátogatni családtagjait. Arra kérte a vállalatokat is, hogy alkalmazottaikat küldjék otthoni munkavégzésre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!