Nyitókép: Körkép.sk

 

Látszólag finiséhez érkezett a szlovákiai magyar politika egységesülési folyamata.

 

Az MKP, a Most-Híd és az Összefogás vezetői kedden ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy a karácsony előtti közös politikai bejelentés részleteiről egyeztessenek.

 

A Körkép.sk értesülései szerint továbbra is vannak nyitott kérdések. Úgy a vegyespárt, mint az Összefogás részéről. Hírportálunkon a felvidéki magyar sajtóban elsőként már aprólékosan beszámolt a kulisszák mögötti politikai alkuk részleteiről és összefüggésekről.

 hirdetes_300x300  

 

A december 15-i, keddi találkozó előtt az Összefogás részéről továbbra is elfogadhatatlan volt a másik két párt által javasolt 3:2:1-arány a közös párt döntéshozói szervezeteiben. Mózes Szabolcsék álláspontja szerint ugyanis az Összefogás és a Most-Híd súlya megegyezik, így az egyesülésben is megegyező arányban szeretnék kivenni a részüket. Elképzelésüket, hogy a közös pártban az MKP 50, a Most és az Összefogás pedig 25-25 százalékot szerezzen, a Most-Híd blokkolja.

 

Nyílt titok, hogy a vegyespárt több politikusa is tart a NAKA nyomozóitól. Politikai berkekben már csak azt találgatják, hogy a nagy letartóztatási hullám mikor éri el valamelyik hidas politikust. Legtöbben BUgár Béla, Solymos László, Gál Gábor, Jakab Elemér, Érsek Árpád vagy éppen Bastrnák Tibor nevét ragozzák. De a másod-, harmadvonalból is többüknek van mitől tartania.

 

A vegyespárt hétfői elnökségi ülésén Solymos már megkapta a mandátumot az egységesülésre. A gond a párt előző vezetésével, nagy öregjeivel lehet. Bugár Béla és Érsek Árpád köre ugyanis nem ért egyet azzal, hogy az új, „egyesült magyar párt” létrejöttével a vegyespárt formálisan is megszűnjön létezni.

 

Amennyiben Solymosék mégis rábólintanak erre az MKP feltételre, az turbulenciákat válthat ki párton belül. Ne feledjük, hogy Solymos tanácsadója, Bugár Béla már hetekkel ezelőtt megüzente, hogy amennyiben a „Most-Híd projekt,“ értsd, az eddigi multikulturális, szlovák-magyar érdekrend felszívódik az új, közös, kifelé etnikainak mondott pártban, azzal messzemenőkig nem fog egyetérteni. Bugár álláspontját több vezető hidas politikus is osztja, mint például a már említett Érsek Árpád, vagy éppen Ravasz Ábel.

 

A témával még foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.