Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A koronavírus alaposan felborította az oktatási rendszert. A minap eltörölték a félévi szünetet, és már az a lehetőség is felmerült, hogy a nyári szünetet is megkurtítják. Kevésbé lenne bonyolult a dolog, ha minden évfolyam egyformán maradt volna ki a iskolapadból, de nem így van. Az alapiskolák alsó évfolyamai ma iskolába járnak, a felsőtagozatosok és az középiskolások online tanulnak.

 

Az iskolákat érintő felemás intézkedések hátterében egy kényszerű helyzet áll: ha a gyerekeknek otthon kell maradnia, akkor a szülőnek is, ha pedig minden gyermek számára lehetővé teszik az iskolába járást, akkor exponenciális nőni fog a kockázati faktor: átlagban 22 gyerek egy osztályban 5-6 órán keresztül, miközben egy gyermeket eltiltani mindenfajta fizikai érintkezéstől a társaival gyakorlatban kivitelezhetetlen feladat. (Egyébként épp ezzel magyarázza a kormányfő, miért nem lehet iskolába járni, de templomba igen: a kockázatos órák száma az előbbinél nagyságrendekkel magasabb).

 

Csakhogy az online oktatás sem csodaszer. Nem lehet mindent tantárgyban minden tananyagot a megszokott ütemben átvenni, átadni, megtanulni. Elkerülhetetlen a lemaradás, ráadásul a vírus nem is nagyon hagyott időt a rendszer előkészítésére. Most az oktatási tárca azon dolgozik, hogy az oktatásban történt hiányosságokat, lemaradásokat pótolják.

 hirdetes_400x285  

 

A Hospodárske Noviny gazdasági napilap szerint nem kizárt, hogy megrövidítik a nyári szünetet. Peter Zemko oktatási elemző szerint két hét a nyáriszünetből sokat segíteni a lemaradás pótlásában, és a gyerekeknek is marad elég ideje élvezni a nyarat.

 

Csakhogy ennek is vannak komoly hátulütői. A tanároknak ugyanis törvényből adódóan – más alkalmazottakhoz hasonlóan – szintén rendelkeznek bizonyos mennyiségű szabadsággal. Ráadásul, az online oktatással a tanároknak nem kevesebb, hanem épp ellenkezőleg, jóval több feladata van a járvány idején.

 

A fenti problémák alól talán csak az egyetemek mentesülnek, ahol ha vannak is időbeli átrendeződések, nagyjából képesek tartani a megszokott ütemet. Január elején kezdődhet a vizsgaidőszak, és a hírek szerint több helyen jelenléti vizsgára is sor kerül, persze higiéniai feltételek teljesítése mellett: egy teremben legfeljebb 5 diák lehet jelen, akiknek rendelkezniük kell negatív PCR vagy antigénteszttel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!