Nyitókép: TASR Dano Veselský

 

Zuzana Čaputová államfő ma az orvosokkal és a szakemberekkel találkozott, hogy a koronavírus elleni harchoz szükséges további lépésekről beszéljenek.

 

Az államfő ismét kiemelte, hogy Szlovákiában rendkívül súlyos a járványhelyzet. Elmondása szerint a kórházakban kritikus a helyzet, ami nemcsak a koronavírus-fertőzöttekre, de a krónikus betegekre is vonatkozik.

 

„A jelenleg érvényben lévő óvintézkedések nem elegendőek“

 

 hirdetes_300x300  

– hívta fel a figyelmet Čaputová, majd hozzátette: megérett az idő az egyéni felelősségvállalásra és arra, hogy mindenki lépéseket tegyen a saját viselkedésének szabályozására.

 

 „Ha csak a társadalom egy része fog felelősségteljesen viselkedni, az nem lesz elegendő a vírus megfékezésére“

 

– jegyezte meg az államfő, aki szerint mindenkinek tiszteletben kellene tartania a tudományos ismereteket és meg kellene hallgatnia azt, amit az orvosok és az egészségügyi dolgozók mondanak.

 

 „Az ő (egészségügyi dolgozóké – szerk. megj.) karácsonyuk egyáltalán nem lesz békés. A karácsonyt igényes szolgálatokban fogják eltölteni a pácienseik mellett, holott tudják, sokukon már nem fognak tudni segíteni“

 

– mondta Čaputová.

 

Arra kérte a politikusokat, fejezzék be a marakodást

 

A politikai marakodások bejezésére szólította fel a koalíciós és az ellenzéki képviselőket egyaránt. Egyúttal kritikával illette az ellenzék egy részét, amiért törvénytelen tüntetéseket szerveznek.

 

 „Az óvintézkedések elutasítása, illetve a polgári elégedetlenség kiváltása manapság nem a kormány ellen, hanem az orvosok, nővérek és a fertőzöttek családjaival szemben elkövetett lépésnek számít, hiszen ők az idei karácsonyt stresszel, félelemmel és fájdalommal fogják eltölteni“

 

– üzente az elnök asszony.

 

Az államfő arra kérte a polgárokat, hogy a karácsonyi ünnepek alatt csökkentsék a találkozókat és az érintkezéseket, ami nemcsak a karácsonyi estekre, de a családi ünnepségekre is vonatkozik.

 

 „Így a karácsony szerényebb, de sokkal biztonságosabb lehet. Alakítsunk ki kicsi kontaktusbuborékokat, amelyekben az idei karácsonyunkat fogjuk eltölteni“

 

– kérte az államfő.

 

Az óvintézkedésekkel kapcsolatban megjegyezte, örülne neki, ha a kormány a járványügyi bizottság ajánlásaiból indulna ki.

 

„Mégpedig úgy, hogy az óvintézkedések keveréke és az elfogadott rendelkezések legyenek összhangban a helyzet súlyosságával, és a tudományos közösség is támogassa őket“

 

– tette hozzá az államfő.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!