Nyitókép: Körkép.sk

 

Botrányba fulladt az egység bejelentésére összehívott sajtótájékoztató. Egymásnak ugrott az Összefogás és a Most-Híd, az MKP-nak maradt a passzív szemlélő szerepe.

 

A felvidéki magyar politika egyik legemlékezetesebb sajtótájékoztatóját sikerült ma összehoznia az MKP-nak, a Most-Hídnak és az Összefogásnak. Igen, arról a három pártról van szó, melyek az elmúlt hónapokban folyamatosan a magyar egységről beszéltek.

 

Cirkusz lett az egységből

 hirdetes_300x300  

 

Végül azonban igazi bohózatot láthattunk kerek egy órán keresztül, melyben volt minden: bevonulás, kivonulás, kiszorítósdi, visszatolakodás, egymás szavába vágás, szemforgatás, fejcsóválás, oligarcházás, NAKA-val való fenyegetés, taps és hangos hahotázás.

 

A végére mindenki számára világossá vált, hogy a három párt közti szakadék sokkal mélyebb, mint volt 4 hónappal ezelőtt, amikor az egységesülési folyamatot megkezdték.

 

Nincs elérhető leírás.
„Ebből nem jöttünk ki jól,” mondhatták mindnyájan. Kép: Körkép.sk

 

A botrány oka, hogy a tárgyaló feleknek nem sikerült megegyezniük a hatalmi mechanizmusokban és a közös pártban vállalt szerepek súlyában.

 

A Most-Híd ennek ellenére siettette a bejelentést még karácsony előtt, amit az Összefogás ultimátumként fogott fel. Forró Krisztián pedig csak ott állt, nézte a két partner közti adok-kapokot, és próbálta menteni a menthetőt. Az eredmény, melyet mindenki láthatott a mai sajtótájékoztatón már csak ennek lecsapódása.

 

A mai cirkusz olvasata a következő:

 

Az egyesülési folyamat mostantól az MKP és a Most-Híd között folytatódik. Az Összefogás ebből (átmenetileg, de lehetséges, hogy végleg) kimarad. Ez utóbbi párt az elmúlt órákban ráadásul egyértelműen retorikát váltott, és immár a vegyespárt politikusainak korrupcióban való érintettségét, oligarchákkal való kapcsolatait pedzegeti. Nyíltan hangoztatva, hogy egyes most-hidas politikusokat a közeljövőben akár a NAKA is elviheti.

 

 

A botrányba fulladt mai sajtótájékoztatón az MKP elnöke, a párt országos elnöksége részéről sajnálatosan magára hagyott Forró Krisztián igyekezett hangsúlyozni, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll mindenki előtt, de a választópolgárok egységbe vetett bizalma már végleg elveszett.

 

December 16-a eredetileg az egység bejelentéséről kellett volna szólnia. Ehelyett a maga meztelen valóságában azt kapták a választók, ami miatt immár választási ciklusok óta nincs valódi parlamenti képviselet a szlovák törvényhozásban.

 

Fel is tettük az ezzel kapcsolatos kérdést az érintetteknek: mennyire tartják egyáltalán alkalmasnak magukat a politizálásra az országos érdekképviseletre? A mai cirkusz csak azt mutatta meg, hogy komoly képesség-, értékrend- tisztességbeli hiányosságok vannak. Fontosabb ugyanis az egyéni érdek, a pénz, a pozíciók, a hatalmi harcok, mint az alázat, és a választók képviselete.

 

Hogy ilyen körülmények között van-e egyáltalán értelme egységről beszélni, erősen kétséges.

 

Íme, a sajtótájékoztató teljes felvétele:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.