Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Daniel Lipšic egykori igazságügyi és belügyminiszter jelentkezett be a speciális ügyészi székért. A hírt először a Denník N közölte. Lipšicet a pozsonyi Comenius Egyetem jogi kara javasolta a posztra.

 

Lipšic néhány éve hagyta ott a politikát, jelenleg ügyvédként és jogi képviselőként ténykedik. Neve gyakran hangzik el olyan, nagy figyelemmel követett ügyek kapcsán, mint a Kuciak-gyilkosság (ahol a meggyilkolt fiatalok családjait képviseli) vagy a váltóügy (ahol a Markíza-televíziót képviseli).

 

Lipšic az első jelölt, akinek neve felmerült Kováčik helyére. Ez utóbbinak nem csak hivatali ideje járt el, hanem le is tartóztatták, bűnszervezet létrehozása és támogatása, valamint korrupció miatt. Kováčik speciális ügyészként a hozzá kerülő 61 bűncselekmény közül egyetlen egyet sem engedett bíróság elé kerülni. Többek között a Gorilla-nyomozás elkaszálásában is érintettnek tartják.

 

 hirdetes_300x300  

A speciális ügyészt hét évre választja meg a parlament. A posztra minden választható szlovák állampolgár bejelentkezhet, aki legalább 40 éves, 15 éves jogi praxist tud maga mögött, és az elmúlt két évben nem volt köztársasági elnök, a kormány  tagja, parlamenti képviselő, európai parlamenti képviselő, illetve polgármester.

 

Minden jelöltnek nyilvános meghallgatáson kell átesnie, ugyanúgy, mint ahogy az a főügyészválasztásnál történt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.