Nyitókép: webnoviny.sk

 

Frissítve: 10.59 Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter bemutatta a 2021. január 11-e utáni iskolai visszatérésre készített minisztériumi tervezetet.

 

Az iskolai visszatérés, illetve hogy nappali vagy távoktatás formájában tanulhatnak-e a diákok, a covid-automatához lesz hangolva. A tárca elképzelése szerint a januári visszatérés előtt az iskolásokat le is tesztelik.

 

Ezen a hétvégén a szülők között egy kérdőívben mérik fel az érdeklődést a tesztelés iránt (szerk. megj. ilyen alapon már most leszögezhető, hogy a többség elutasítja majd), melynek eredményét december 21-én összegzik.

 hirdetes_300x300  

 

A vírusfertőzöttségi szint szerinti I. – III. kategóriájú járásokban a középiskolásokra távoktatás vár. A II. – III. kategóriájú járásokban az alapiskolák felső tagozatos diákjai sem mehetnek iskolába.

 

Mindkét esetben ez a tesztelés elvégzéséig érvényes, kivéve a végzős évfolyamokat.

 

A IV. kategóriájú járásokban csak azok a diákok és kicsik járnak majd iskolába és óvodába, akik szülei a kritikus infrastruktúra területén dolgoznak, jelentette ki Gröhling. Hozzátette, hogy az iskolák teszteléssel kapcsolatos kiadásait az állam megtéríti.

 

Hogy nézne ki a tesztelés?

 

Az antigén gyorstesztet az iskolásnak és a vele egy háztartásban élő egyik törvényes képviselőjének kell elvégeznie. Ezen kívül az iskolák alkalmazottainak is.

 

Az első tesztelés januárban lehet, ennek javasolt időpontja január 7-9.

 

Az iskolák az egyes mobil mintavételi pontokon tudják megrendelni az antigén tesztelést, de saját mintavételi pontokat is kialakíthatnak.

 

Saját tanulóit, alkalmazottait, és a diákok törvényes képviselőit mintavételi ponttal rendelkező magánlaborba is küldhetik.

 

Az iskola igény és lehetőség szerint általános orvosi rendelővel is leegyezhet a tesztelés elvégzéséről. Antigén tesztelés egyénileg is biztosítható. A PCR teszteket külön kell jelentkezni. Már előkészítés alatt áll a PCR teszthez szükséges gargalizáláson alapuló mintavételi lehetőség.

 

Az iskolai klubok az alapiskolák alsó tagozataihoz hasonlóan fognak működni. A művészeti iskolákra, nyelviskolákra, szabadidőközpontokra a karácsonyi szünet után is a kormányrendeletek, központi krízisstáb és a tiszti főorvos rendeletei lesznek érvényesek.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!