Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Kiszivárgott az amerikai Pfizer és a német BioNTech által kifejlesztett koronavírus-vakcina ára. A gyógyszergyár természetesen nem örült a dolognak. Európai Bizottság korábban megtagadta a vakcinák vételárának nyilvánosságra hozatalát – a szerződés titoktartási záradékára hivatkozva. Az Unió területén az Európai Bizottság vásárolja meg a vakcinákat és adja tovább a tagállamoknak.

 

A Pfizer vakcina árát egy belga költségvetésért felelős államtitkár, Eva De Blekker tette közzé a Twitteren. Mégpedig azt az árat, amelyért a belga állam vásárolja meg az EU-tól. Később a bejegyzést törölte, de az internet nem felejt, a Politico pedig közölte a poszt tartalmát. Kiderült, hogy a belgák egy adag Pfizer vakcinához 12 euróért jutottak, és összesen 5 millió adagot rendeltek, ami 2,5 millió ember beoltására elegendő. (Belgium is többféle vakcinát vásárol, összesen 33 millió adagot 279 millió euróért).

 

A súlyos elszólásra elkezdődött a magyarázkodás, és több, más összeget említő információ is megjelent a nyugati sajtóban. A Reuters szerint például az EU 15,50 euróban állapodott meg a Pfizerrel (ez nagyjából közelít a vakcina Amerikában leszerződött árához).

 

 hirdetes_300x300  

De nem csak a Pfizer árai kerültek nyilvánosságra. Az AstraZeneca vakcinája 1,78 euró, a Johnson&Johnsoné 8,5 dollár, a Sanofi/GSK oltóanyaga 7,56 euró, a CureVac-é 10 euró, a Modernáé 18 dollár.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!