Nyitókép: rendőrség Fb-oldala

 

A félelem és a terjedő COVID 19 betegség bizonytalanságot kelt főleg az idős személyekben. Az információ hiány és a jóhiszeműség nagyon gyorsan áldozattá teheti a nyugdíjasokat. Az elmúlt hónapokban a rendőrség több esetet is regisztrált Szlovákiában, amikor a csalók saját hasznot húztak a Covid-19 betegség miatt kialakult helyzetből, és a fertőzésre hivatkozva kényszerítették az időseket arra, hogy kicsaljanak tőlük jelentős pénzösszegeket.

 

„Ismeretlen személyek, személyesen vagy telefonon megkeresik főleg az időseket, azzal hogy a lányuk vagy a fiuk Covid-19 miatt kórházban kerültek, és a kórháznak szüksége van 7.000 euróra, hogy megfelelő gyógyszereket tudjanak biztosítani a kezelésükre. A rendőrség olyan eseteket is jegyez, mikor a csaló felajánlja az áldozatának, hogy személyesen elviszi őt a bankba, illetve a bank-automatához, hogy minél hamarabb át tudják adni az orvosnak a kért ősszeget.”

 

– áll a rendőrség tájékoztatásában.

 

 hirdetes_300x300  

Végh Iveta, a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályának dolgozója által kétnyelvűen, példás magyarsággal megfogalmazott tájékoztatás szerint a Covid-19 betegséggel kapcsolatban a rendőrség nyilvántart olyan eseteket is, amikor a csaló védőmaszkot, fertőtlenítő termékeket ajánl, vagy vakcinát ígér a betegség ellen. Ezek gyakran alacsony minőségű, túlárazott termékek, amelyeket az idős embereknek nincs módjuk ellenőrizni.

 

Ezekben az esetekben a csalók személyesen keresik fel a nyugdíjasainkat, bekéredzkednek a lakásukba, házukba és kihasználják az idősek hiszékenységét, figyelmetlenségét és a megfelelő időben ellopja a megtakarított pénzüket. Az idősebb generáció sajnos nagyon hiszékeny, jószívű, eszükbe sem jut, hogy ezek az emberek azzal a szándékkal keresik meg őket, hogy becsapják, illetve meglopják őket. Sajnos nagyon sok nyugdíjas a megtakarított pénzét otthon tartja, a csalók ezt tudják és ki is használják.

 

A rendőrség arra kéri a polgármestereket és a lakosságot, hogy figyelmeztessék idősebb lakóikat a fent leírt veszélyre, akár írásban a község internetes oldalán, vagy szóban a község hangszóróján. Óvjuk együtt nagyanyáinkat, nagyapáinkat.

 

Körkép.sk/Rendőrség

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!