Nyitókép: körkép.sk

 

Habár a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala és a szlovák kormány sem tiltotta be a karácsonyi templomi összejöveteleken való részvételt, néhány járási hivatal saját jogkörében megtette ezt. Cikkünk írásakor a magyarlakta járások közül a Komáromiról és a Nagykürtösiről van tudomásunk, ahol biztosan nem mehetnek a hívek templomba az ünnepek alatt.

 

Míg központilag csupán a templomokban lévők létszámának korlátozását határozták meg a kijárási tilalom idején, addig a járási közegészségügyi hivatalok saját hatáskörükben dönthetnek úgy, hogy szigorítanak az országosan érvényes korlátozásokon. Ahogy arról a Körképen is beszámoltunk, eredetileg annyit szigorítottak a korábbiakon, hogy csak minden második padsorban ülhetnek a hívek, valamint egymás közt is kell helyet kihagyniuk.

 

Miközben az egyházak eszerint készültek és informálták a gyülekezeteiket, addig december 21-én megkapták a helyileg illetékes közegészségügyi hivatal rendelkezését, miszerint megtiltják:

 

 hirdetes_300x300  

„a) a tömegrendezvényének szervezését: színházi, zene-, film- vagy más művészeti előadás; a kültéri és beltéri sportrendezvényeket

b) a céges rendezvényeket és bármilyen találkozókat ahol ételt vagy italt fogyasztanának

c) az istentiszteleteket, miséket

d) a szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben való látogatást bel- vagy kültéren”

 

A Komáromi Járási Közegészségügyi Hivatal rendelkezése

 

Az illetékes közegészségügyi hivatal rendeletében foglalt tilalmak alól kivételt képeznek:

 

Regisztrált sportklubok sportrendezvényei

olyan kültéri aktivitások, melyeken egy adott pillanatban legfeljebb hat személy tartózkodik

keresztelő, temetési szertartás, házasságkötés

családi találkozók azok között, akik közvetlen rokoni kapcsolatban állnak.

 

A fentiek a Komáromi járásra érvényesek, a Nagykürtösi járásban ezekhez a tiltásokhoz még hozzájön a szeszes italok közvetlen fogyasztásra történő eladásának tilalma is, azonban itt a nyugdíjasotthonok látogathatók maradnak egyéb feltételek mellett.

 

A Nagykürtösi Járási Közegészségügyi Hivatal rendelkezése

 

Az már néhány órával a közegészségügyi hivatalok szigorításának közlése után nyilvánvalóvá vált, hogy a gyülekezetek kénytelenek visszatérni az online misékhez, istentiszteletekhez.

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!