Nyitókép: Aktuality.sk/TASR

 

Ľudovít Makó, az Adó- és Vámhatóság bűnügyi osztályának volt vezetője először a magas beosztású rendőrségi tisztviselőkből álló Bödör-kommandó működését fedte fel a rendőröknek, most pedig a dél-szlovákiai adócsalók színfalak mögötti ügyleteiről rántotta le a leplet, miközben egy ismert politikus neve is felmerült.

 

Az Isten malmai akció során letartóztatott Makó a kezdetektől együttműködik a rendőrséggel, és újabbnál újabb leleplezésekkel szolgál. Vallomása szerint Jozef Kertész adócsalót a prominens ügyvéd, a Most-Híd ismert politikusa, Gál Gábor mutatta be neki.

 

„Valamikor 2015 őszén Kertész úrnak Gál Gábor mutatott be a galántai irodájában. Kertész áll a JOPI TRADE és a JOPI OIL vállalatok mögött, amelyeknek az adóraktára Vágfarkasdon (Vlčany) van“

 

 hirdetes_300x300  

– mesélte Makó a nyomozóknak. Az említett időben Gál parlamenti képviselő volt, később pedig igazságügyi miniszterré nevezték ki. Kertészt, aki már akkor is egy kontroverz vállalkozó volt, Gál az ügyfeleként és a barátjaként mutatta be Makónak.

 

Az Adó- és Vámhatóság bűnügyi osztályának volt vezetője egy személyes kihallgatáson beszélt a nyomozóknak a dél-szlovákiai adócsalókról, az ún. „szlovákiai Texas” tagjairól, Jozef Kertészről és Štefan Nagyaról, akik a JOPI cégcsoport mögött állnak. A dél-szlovákiai adócsalók esetéből egyértelművé válik, hogy a szlovákiai texasiak adóügyleteit a rendőrség, valamint az Adó- és Vámhatóság magas pozíciókban helyet foglaló emberei fedezték. Természetesen mindez nem volt ingyen, a fedezésért havi juttatások jártak, vagy egyszeri kenőpénzek több százezer euró értékben.

 

De miért mutatta be az akkori képviselő, Gál az adócsalásért elítélt ügyfelét az Adó- és Vámhatóság bűnügyi osztályát vezető Makónak? A volt miniszter sem erre, sem más kérdésekre nem adott választ.

 

„Ezt a magánéletem megsértésének tartom. Nem vagyok közéleti szereplő“

 

– mondta Gál Gábor korábbi igazságügyi miniszter. A szóban forgó találkozó idején azonban közéleti szereplő, a Most-Híd képviselője volt.

 

Bödör kommandója csúszópénzért Gál Gábor (Most-Híd) ügyfeleit is segítette

 

A volt SIS-es mint titkos társ

 

Makó a rendőrségnek pontosan leírta azokat a csalási sémákat, amelyek alapján a dél-szlovákiai adócsalók nem kis pénzhez jutottak.

 

A TP Patriot vállalat csalói egy egész vonatnyi üzemanyagot vásároltak külföldről, amit a Jopi Trade raktárában helyeztek el. Ezután az üzemanyagot – papíron –  fiktív vállalatokon keresztül visszajuttatták a TP Patriotba vagy a Jopi Tradebe. Ezek a cégek pedig az üzemanyagot eladták a végső ügyfeleknek. Minden vonaton – amelyek a papíron a cégek között utaztak – 140–170 ezer eurós kár keletkezett a be nem fizetett áfának köszönhetően.

 

Ezzel a csalási modellel nagyban űzték az üzletet, előfordult, hogy a csapat havonta 3-4 üzemanyaggal teli vonatot is vásárolt. A vállalatok gyakran az üzletláncokban vásárolt olajjal és vegyszerrel hígították fel a naftát, hogy művileg növeljék a mennyiségét és szép kis összeget tegyenek érte zsebre.

 

A leírt csalási sémák nem tartoztak a tökéletes bűntényekhez – az Adó- és Vámhatóság, valamint a rendőrség fedezése nélkül előbb-utóbb leleplezte volna őket. Makó szerint az Adó- és Vámhivatal tudott az áfacsalásokról, ugyanis ellenőrizték őket, az adatokat pedig továbbították a rendőrségnek. A szlovákiai Texasnak azonban ott is megvoltak a saját emberei – a NAKA gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó egységét vezető Bernard Slobodník, valamit Marián Kučerka, a pozsonyi kihelyezettség nyomozója.

 

Makó Slobodníkon keresztül ismerkedett meg a volt SIS-es František Böhmmel, aki a rendőrségnek beismerte, hogy ő is a 15 milliós adótartozással rendelkező TP Patriot vállalat egyik csendes társtulajdonosa volt. Böhmnek évek óta jó kapcsolatai voltak a rendőrségen, ezért havi juttatások fejében elintézte, hogy a rendőrség és az adóhivatal ne nyomozzon a vele kapcsolatban álló cégek után.

 

 „Valamikor 2017 őszén azzal szólított meg František Böhm, hogy Jozef Kertésztől azt az információt kapta, hogy razziára készülnek náluk, és nem lehetne-e a NAKA-nál elintézni, hogy a razziára ne kerüljön sor. Pontosabban, hogy Kertész, Nagy, Csente, Šafárik, Leškovský + 1 személy ne legyenek letartóztatva. Egyúttal azt mondta, mindegyik hajlandó ezért az udvarias lépésért 50 ezer eurót fizetni“

 

– mondta Makó, akinek végül Böhm egy sporttáskát adott át 200 ezer euróval. A pénzt Makó Slobodníknak és Kučerka nyomozónak adta át.

 

A Most-Hidas Gál Gábor is érintett az egyik Bödör-ügyben

 

Kenőpénz Makónak

 

Makó tanúként nem tett említést arról, hogy mennyi havi apanázst és kenőpénzt tett zsebre a szlovákiai texasiaktól azért, hogy ne vizsgálják ki az ügyeiket, viszont Böhm tisztán emlékezett a pénz összegére.

 

 „Makó arra kapott havonta 22 ezer eurót, hogy én átadtam neki azoknak a társaságoknak a listáját nevekkel együtt, akikre az Adó- és Vámhatóság bűnügyi osztályának volt vezetőjeként figyelnie kellett”

 

– mondta vallomásában a volt SIS-es, František Böhm.

 

Makó azonban nemcsak havi juttatást kapott, hanem részesedést is a bizniszből. Böhm szerint Makó három-négy éven keresztül egymillió euróra tett szert a Kertésztől kapott kenőpénzeken.

 

Kik a szlovákiai texasiak?

 

A Jozef Kertész és Štefan Nagy tulajdonában álló Jopi Trade vállalat tranzakciói az adóhivatal szerint fiktívek, így nem jogosultak az adóvisszatérítésre. A Jopi Trade azonban nem értett egyet az adóhivatal döntésével, és a Legfelsőbb Bíróságig vitték az ügyet. Ügyvédjük, Gál Gábor a adóvisszatérítések kifizetését követelte, amit az adóhivatal szerint célzottan kértek. Vladimír Sklenka bíró vallomása szerint Gál Gábor egészen a Legfelsőbb Bíróságig vitte az ügyet.

 

Kertész és Nagy a portfóliójukban tartozó egyik céget, ami félmillió eurós adótartozással rendelkezett, eladta egy Seychelle-szigeteki postafiókcégnek.

 

A Jopi Trade olyan emberekkel és cégekkel üzletelt, akiket gyilkosság megrendelésével és milliós adótartozásokkal vádoltak meg.

 

Jozef Kertésznek Alsóhatár polgármestere, Dora Ferenc is tartozott pénzzel, aki azért ül most a vádlottak padján, mert a Sátor-klánnál megrendelte Kertész meggyilkoltatását (a fele árért, mint amennyivel tartozott).

 

A választások előtt Kertész és Nagy egymillió eurós uniós dotációt kapott az Agrárkifizető Ügynökségtől (PPA).

 

A Jopi Trade vágsellyei cégében székel az adóhivatal egyik kapcsolattartó pontja, valamint a Smer-SD járási szervezete.

 

Dušan Šebok smeres politikus szintén közel áll Kertészhez és Nagyhoz. Királyfa (Kráľová pri Senci) polgármestere korábban a Kertész–Nagy tandemmel üzletelt, most pedig Kertész családjával Šebok felesége folytatja a bizniszt.

 

A Specializált Büntetőbíróság úgy döntött, hogy Kertész, Nagy és Csente nem kerülnek letartóztatásba. Az ügyész fellebbezése után erről a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.