Nyitókép: webnoviny.sk

 

A veszélyhelyzet időszakának lejártával érvényét vesztik az ezzel kapcsolatos alapvető jogokra vonatkozó korlátozások is, nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Marián Gia, a Komenský Egyetem Alkotmányjogi karának vezetője.

 

A veszélyhelyzetet már nem lehet ismét meghosszabbítani.

 

A veszélyhelyzetre vonatkozó időszak december 29-én jár le. Több kormánykoalíciós politikus és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter sem tartja kizártnak, hogy a parlament december 29-én még összejön, hogy a veszélyhelyzet érvényességét kitolja.

  hirdetes_300x300   

 

Giba szerint a jelenlegi jogszabályrendszer nem teszi lehetővé, hogy a veszélyhelyzet időszakát 90 napra meghosszabbítsák.

 

„Ha mégis megtörténne, hogy a veszélyhelyzet időszakának letelte után néhány órával újabb veszélyhelyzetet hirdetnek megegyező korlátozásokkal, nem kívánt helyzetbe kerülünk. Azaz, hogy az alkotmány formálisan ugyan nem lesz megsértve, de hatályát és értelmét megkerülik,“

 

– magyarázta az alkotmányjogász.

 

December 17-én a parlament arról döntött, hogy a veszélyhelyzettel kapcsolatos kormányjavaslatokról a parlament következő ülésén fognak szavazni, melyet Boris Kollár házelnök hív össze. A kormány alkotmánymódosító javaslata értelmében lehetővé válna, hogy indokolt körülmények esetén a veszélyhelyzet időszaka újabb 40 nappal ismételten is meghosszabbítható lehetne.

 

A veszélyhelyzet meghosszabbítását azonban a parlamentben is jóvá kell hagyni. A javasolt alkotmánymódosítás tartalmazza, hogy annak meghosszabbítását az Alkotmánybíróság megvizsgálhatná.

 

Webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.