Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Az országos tesztelés megszervezése rendkívül jó felkészítő volt az esetleges újabb válsághelyzetek kezelésére és  javított a fegyveres erők megítélésén – jelentette ki vasárnap Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter. Elárulta azt is, mekkora összeget emésztett fel az önálló Szlovákia történetének legnagyszabásúbb művelete.

 

Az országos tesztelés négy köre összesen 100-105 millió euróba került, ennek 30 milliós szelete a védelmi minisztérium kiadásait takarják.

 

Naď szerint a katonaság rendkívül jól vette a művelet akadályait, annak ellenére, hogy tíz nappal a megvalósítás előtt kapta a feladatot. A kihívás azonban rendkívül hasznos csapatépítőnek is bizonyult, nem csak a fegyveres erőkön belül, de a minisztérium közötti együttműködés kereteiben is.

 

 hirdetes_300x300  

A legnagyobb kiadási tétel az egészségügyi alkalmazottak fizetése volt. A műveletben nagyjából 20 ezer egészségügyi dolgozó vett részt, nekik a december folyamán 30 millió eurót fizettek ki összesen. Ennek egy része azonban adó és járulék formájában visszakerül az államhoz.

 

Nagy kiadási tételt jelentett még az üzemanyag és az anyagköltség. Az előbbiből azért fogyott sok, mert a tesztek és egészségügyi eszközök disztribúcióját is a katonaság oldotta meg a tartalékalap raktáraiból, logisztikai szempontból nagyon igényes volt a feladat.

 

A költségek egy másik nagy tételét maguk az antigéntesztek képezték. Az összes kiadás nagyságát a miniszter durván 100-105 millió euróra becsülte az előzetes számítások szerint.

 

Elmondta, hogy a tesztelés segített a járvány korlátok közt tartásában, „ám később az egész ország kudarcot vallott a járványkezelésében”. Mint mondta: később nem volt országos tesztelés, de lockdownt sem vezettek be, így a járvány erőre kapott. Szerinte a kormány egyes tagjai azt hitték az országos tesztelés után, hogy most már minden rendben lesz, de ez „súlyos önámítás volt a részükről”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.