Nyitókép forrása: sme.sk

 

Milan Lučanský öngyilkossági kísérlete kapcsán szerdán a Smer is megszólalt, természetesen a politikai érdeke szerint tálalva a történteket. A dolog érdekessége, hogy mivel Robert Fico a Dominikai Köztársaságban tartózkodik, a Smer egykori elsőtisztje, Robert Kaliňák volt belügyminiszter lépett a kamerák elé. Ő természetesen a Matovič-kormányt és magát a kormányfőt teszi felelőssé a történtekért, állítása szerint Lučanský alapvető jogait sértették meg. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Kaliňáknak ügyvédként van ügyfele az elmúlt időszakban letartóztatottak között, tehát nem csak politikai érdekei fűződnek az ügyhöz.

 

Kaliňák szerint Lučanskýt törvényellenesen tartották fogva, ahogy Ľudmila Urbáncová bírónőt is. Nehezményezte, hogy Lučanský még most is jogilag őrizet alatt van, ezért a családja nem látogathatja meg. Közvetve kétségbe vonta az igazságügyi miniszter, Mária Kolíková délelőtti kijelentését, miszerint Lučanský pár héttel korábbi balesete a börtönben, ami után meg kellett műteni, nincs összefüggésben a mostani öngyilkossági kísérlettel.(Kolíková elmondása szerint, mivel nem kapott felhatalmazást az őrizetes egészségi állapotáról szóló információk közlésére, nem árulhat el részleteket az akkor történtekről).

 

Az összeesküvés benyomását keltve

 

Kaliňák egy sor kérdés felvetésével (miért nem telefonált, miért pont Kelet-Szlovákiában helyezték el) arra utalt, hogy Lučanský jogait szándékosan korlátozták. A feltett kérdéseket persze válasz nélkül hagyta, de  hamar kibújt a szög a zsákból, mikor Kaliňák az elmúlt időszak nagy horderejű letartóztatásainak mindegyikét igyekezett megkérdőjelezni.

 hirdetes_810x300  

 

„Tudjuk, hogy kell keresnünk a felelősöket. A kormányfő gyűlölködő posztjaiban, (…) és persze az igazságügyi miniszter asszony személyében is, aki elnézi a törvénytelen őrizetben tartás gyakorlatát“

 

mondta.

 

Meghalt Milan Lučanský volt országos főkapitány

 

Hátsó szándékok

 

Ezután elkezdte a „bűnbánó tanú“ intézményét támadni (nagyrészt az ilyen személyek vallomásának köszönhetően sikerült felderíteni a korrupciós ügyeket Jankovskától Tibor Gašparig):

 

„A bűnbánó tanúk– akik nem tudják mit miről és miért beszélnek, de úgy döntenek, hogy befolyásolják az ügymenetet – körül kialakított mítosz tartja börtönben (…) a Legfelsőbb Bíróság alelnökét is“

 

mondta. Többször is az ügy független kivizsgálásának fontosságát hangsúlyozta.

 

Kaliňák elmondása szerint több mint valószínű, hogy a Smer parlamenti frakciója kezdeményezni fogja Kolíková visszahívását.

 

Fontos megemlíteni, hogy a Smer egykori belügyminisztere most David Lindtner volt bíró ügyvédje, akit a NAKA a Szélvihar akció során tartóztatott le Vladimír Sklenka bűnbánó tanú vallomása alapján. Ezért Kaliňáknak több okból is érdekében áll Lučanský állapotát eszközként felhasználni.

 

Az ügyvédnő szerint nem sérültek Lučanksý jogai azzal, hogy Eperjesen tartották őrizetben

 

A sajtótájékoztató vége felé tett egy olyan megjegyzést is, miszerint nem a Smernek állt érdekében elhallgattatni Lučanskýt. Arra nem tért ki, hogy egyébként kinek lehetett.

 

Mindenesetre azt is érdemes megjegyezni, hogy a Smer, és különösen Kaliňák jogállam, ártatlanság vélelme és a tisztességes eljáráshoz való jog iránti elkötelezettségét igencsak hiányolhattuk többek között a Hedvig-ügy esetében is…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.