Nyitókép: TASR/Pavol Zachar

 

Igor Matovič kormányfő mai Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy rendkívül komoly a helyzet az országban, ezért délután 15.00 órára rendkívüli kormányülést hívott össze. A rendkívüli ülésen új óvintézkedéseket fognak elfogadni, amelyek közül néhány már éjféltől, a többi pedig a következő napokban fog érvénybe lépni.

 

A kormányfő szerint az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) a tegnapi adatokra hivatkozva egy ajánlást küldött a kormánynak arra vonatkozóan, hogy „kiemelten ajánlják az országos tesztelés újbóli bevezetését“, hiszen egy rendkívül effektív beavatkozási eszközről van szó.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel már öt hete nem került sor az új antigéntesztek megvásárlásra, ezért Matovič szerint nem marad más, mint a lockdown, illetve annak szigorítása.

 

A legfontosabb az otthoni látogatások megszüntetése lesz, ezenkívül bárminemű buborékok kialakítása tilos lesz.

 

A kormányfő szerint jelenleg a háztartások közti látogatásokra vonatkozó óvintézkedések megszegése jelenti a legnagyobb járványügyi problémát. Mivel egyesek keresztbe-kasul látogatják egymást, ezért a kórházak az összeomlás szélére kerültek.

 

„A kimerült egészségügyi dolgozókra való tekintettel arra kérek mindenkit, hogy maradjatok ott, ahol vagytok. Mondjátok le a ma estére tervezett ünnepségeket a saját háztartásotokon kívül élő emberekkel. Szó szerint az életekről van szó“

 

– írta Matovič.

 

A kormányfő szerint továbbra is érvényes, hogy ha tisztességesen betartanánk a jelenlegi óvintézkedéseket, akkor két héten belül nem lenne COVID Szlovákiában. Az óvintézkedések annyira erősek, mint amennyire mi magunk azok vagyunk.

 

Ez a harc nem Matovičról szól, hanem arról, képesek vagyunk-e harcolni a számunkra ismeretlen és legsérülékenyebb emberek egészségéért és életéért.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.