Albin
  • HUF: 362.26
  • USD: 1.21
  • 1 °C
  • 13 °C
Belföld

A brit kormányt az oltási terve, az uniós döntéshozókat a beszerzési politikája miatt támadják

Kiakadtak a brit orvosok, a Pfizer pedig Brüsszelt kritizálta

Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Nagy-Britanniában az orvosok fogalmaztak éles kritikát a brit kormánnyal szemben, amiért az menet közben változtatta meg az oltási tervet. Brüsszel sem úszta meg kritika nélkül, az EU-t a Pfizer vakcinagyártó bírálta vakcinabeszerzési politikája miatt.

 

A brit orvosok azon akadtak ki, hogy az új rendelkezések azt várják el, hogy minél több lakos kapja meg a kétkörös oltás első adagját. Csakhogy az orvosok szerint ezzel 12 héttel késleltetik a második adag beadásának optimális határidejét. A Pfizer vakcinájának második adagját előírásszerűen három héttel az első oltás után kell beadni. Az AstraZeneca esetében a határidő nagyjából egy hónap.

 

Az orvosok szerint az oltási terv megváltoztatása “nem veszi figyelembe a tudományos tényeket”, és csak politikai szempontokat követ.

 

Az első adag beadása önmagában is már nyújthat védelmet. A Pfizer vakcinája az első adag után is már 53 százalékos hatékonyságú, de a 90 százalék feletti értéke eléréshez a második adagra is szükség van. Nagy-Britanniában azonban szintén telítődnek a kórházak, a döntéshozók pedig igyekeznek elkerülni az egészségügy összeomlását – akár azon az áron, hogy csökkentik a vakcinák hatékonyságát, rövid távon növelve a védett lakosok számát.

 

Nagy-Britanniában három hete engedélyezték, azóta több mint 600 ezer ember kapta meg az első adagot.

 

Európában a vakcinabeszerzéssel vannak gondok. A Pfizer szerint az EU túl későn adta le a rendelését ahhoz, hogy azt maradéktalanul teljesíteni lehessen. A gyártó arra hivatkozik, hogy véges számú vakcinagyártásra és a megfelelő minőség előállítására alkalmas üzem létezik, amelyek azonban nem csak az európai megrendeléseket kötelesek tejesíteni. Az USA például 600 millió adagot rendelt meg a Pfizertől, de jóval korábban, mint Brüsszel – még november elején.

 

A cég vezetője a német Der Speigelnek nyilatkozva elmondta, hogy vakcinagyártási kapacitás terén a helyzet nem túl rózsás.

 

“Hiányzik a piacról a többi vakcina, amelyek még az engedélyeztetésre várnak, és ezek hiányát nekünk kell ellensúlyoznunk”

 

mondta.

 

Körkép.sk, cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket