Nyitókép forrása: sme.sk

 

Az óév utolsó napján jelentette be a kormány, hogy a korábbinál is szigorúbb korlátozó intézkedéseket lépnek életbe a járványhelyzet súlyosbodása miatt az új év első napján, a hajnali óráktól.
Más szóval, a részleges lockdownból kemény lockdownra (lezárásra) váltottunk, és az intézkedések várhatóan január 24-ig maradnak érvényben (nagyjából három hét kell, hogy kifejtsék a hatásukat, nagyjából tehát ezután lehet érdemi következtetések levonni – a szerk.). Jan Mikas tiszti főorvos összesen 19 kivételt fogalmazott meg a korlátozások és a kijárási tilalom alól.

 

A kivételek:

 

  1. A munkahelyre el lehet menni, illetve onnan haza lehet menni, amennyiben a munkáltató megítélése alapján a munkakör jellege nem teszi lehetővé az otthonról való munkavégzést (home office). A kijárási tilalom nem vonatkozik a vállalkozói tevékenység vagy más szaktevékenység végzésére, amennyiben az nem végezhető otthonról.

 

  1. Elhagyhatjuk otthonunkat (és utána visszatérhetünk oda) alapvető szükségleti cikkek, állateledelek, gyógyszerek, egészségügyi eszközök, higiéniai termékek, drogéria cikkek, gyermek szükségleti cikkek, üzemanyag, médiatermékek beszerzése céljából, valamint optikus, bank, kerékpárszerviz, autószerviz meglátogatása céljából, de csak az otthonunkhoz legközelebb eső ilyen üzleti egységig érvényes a kivétel.

 

 hirdetes_810x300  
  1. Postára is elmehetünk, beleértve a küldeménykiadó egységeket, a webáruházak csomagkiadó központjait is.

 

  1. Sürgős orvosi ellátás, megelőző vizsgálat vagy tervezett beavatkozás céljából elmehetünk orvoshoz, illetve az egészségügyi intézményekbe is. A kivétel nem csak abban az esetben érvényes, ha nekünk van szükségünk ellátásra, hanem ha mi visszük/kísérjük el hozzátartozónkat az egészségügyi intézetbe. A kivétel csak az oda és visszaútra vonatkozik.

 

  1. Csak elkerülhetetlen esetekben a gyógyszertárak meglátogatása is a kivételek közé tartozik – csak az oda és visszaútra vonatkozóan.

 

  1. Elhagyhatjuk otthonunkat RT-PCR-teszttel vagy a mobilközpontokban antigénteszttel teszteltessük magunkat.

 

  1. Közeli hozzátartozó temetése, esküvője és keresztelése is a kivételek között van (csak az oda és visszaút).

 

  1. Gondozásra vagy segítségre szoruló rokon, hozzátartozó meglátogatása és gondozása céljából is kivételt kapunk a lockdown alól, de csak az oda és visszaútra.

 

  1. Kutyánkkal, macskánkkal kimehetünk a szabadba, de csak a lakhelyünktől számított ezer méteres távolságon belül. A haszonállatok gondozása is a kivétlek közé tartozik.

 

  1. Azok, akik a szigorított rendelkezések idején nem otthon, hanem egy másik háztartásban tartózkodtak, kivételt kapnak a lockdown alól, de csak a hazaútra.

 

  1. Külföldre történő kiutazás, majd hazatérés is engedélyezett a korábban már bevezetett korlátozó intézkedések és kötelezettségek mellett.

 

  1. Nem vonatkozik a lockdown a külterületeken, természetben található ház meglátogatására, valamint az egyéni sport, edzés végzésére sem, amennyiben lakhelyünk járásban maradunk, Pozsony és Kassa esetében a város kataszterében maradunk.

 

  1. Kivételt kapnak a szüleikhez, vagy törvényes gyámjukhoz igyekvő gyermekek és kísérőik a kijárási tilalom alól, a visszaút erejéig is érvényes a kivétel.

 

  1. A szigorítások életbelépésekor már elkezdett kirándulásról, szabadidős tevékenységről, rekreációs célú ingatlanból való hazatérés.

 

  1. Megosztott szülői felügyelet esetén a gyermek és az őt kísérő szülő vagy törvényes képviselő útja a másik szülőig, illetve onnan vissza.

 

  1. Elhagyhatják otthonukat az óvodába és bölcsödébe igyekvő gyerekek.

 

  1. Iskola vagy oktatási helyszín meglátogatása, illetve a visszaút.

 

  1. A 16. és 17. pontban szereplő gyerekek és iskolások kísérői, vagy az őket szállító személyek is kivételt kapnak az iskoláig/óvodáig/bölcsödéig és vissza.

 

  1. A kijárási tilalom nem vonatkozik a hajléktalanokra, akik a szociális intézmények, szolgáltatók vagy segélynyújtó intézetek valamelyikébe akarnak eljutni.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.