Nyitókép: Veronika Janušková/kosicednes.sk

 

Rudolf Shcuster egykori szlovák államfő december 27-én az elsők közt abszolválta a koronavírus elleni oltást a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban.

 

Néhány nappal az oltás után nem változtatott a vakcina biztonságával kapcsolatos véleményén. Szerinte a vakcina az egyetlen lehetőség arra, hogy az életünk visszatérjen a normális kerékvágásba. Az oltáselleneseknek azt üzeni a 86 éves egykori politikus, hogy nézzék meg azokat a felvételeket, amelyek a haldoklókkal teli kórházakról és a tömegsírokról készültek az Appennini-félszigeten a járvány első hullámának idején. A politikusoknak azt veti a szemére, hogy megosztják a társadalmat és fokozzák a feszültséget.

 

 hirdetes_400x285  

Hogy érzi magát az oltás után néhány nappal? Észlelt valamilyen egészségügyi komplikációt?

 

Minden rendben van. Az oltás után semmilyen negatív mellékhatás nem jelentkezett nálam, még a szúrás helye sem pirosodott be. Jól érzem magam. Mindent úgy csinálok, ahogy eddig.

 

A vakcina érkezését a társadalom egy része fenntartásokkal fogadja. Ezzel Ön is így volt?

 

Az emberek attól félnek, hogy nagyon rövid idő alatt fejlesztették ki a vakcinát. Szerintem azt gondolják, hogy nem volt elegendő mennyiségű emberen letesztelve. Bízom benne, hogy a nyilvánosság meg fogja látni azt, hogy az oltás nem okoz jelentősebb egészségügyi komplikációkat, és nem kell, hogy féljenek tőle. Nekem nem voltak félelmeim az oltóanyaggal kapcsolatban.

 

Életem során x alkalommal oltottak be, elsősorban a külföldi utazásaimmal kapcsolatban. Úgy vélem, hogy hinni kell ebben a vakcinában, hiszen a legjobb német és amerikai tudósok állították elő. Ha azt szeretnénk, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, akkor az oltás az egyetlen lehetőség arra, hogy harcba tudjunk szállni ezzel a betegséggel és le is tudjuk győzni.

 

Létezik az embereknek egy olyan csoportja, akik éppen az ellenkezőjét gondolják. Mit üzen nekik?

 

Azt, hogy nézzék meg azokat az olaszországi felvételeket, amelyek a koronavírus első hullámának idején készültek. Haldoklókkal teli kórházak és tömegsírok. Ezeket senki sem találta ki. Ezeknek az embereknek azt is tudatosítaniuk kellene, hogy ha a lakosság nem oltatja be magát elegendő számban, akkor az oltásnak nem lesz semmilyen hatása, így nem fogunk tudni megszabadulni a betegségtől.

 

A fiatalok ezt nem érzik olyan sürgősnek, hiszen a többségüknek egyszerű lefolyású volt a betegsége. Csakhogy a vírust ők is terjesztik. Erre pedig főleg az idősebb korosztály fizethet rá, akiknél sokkal magasabb az elhalálozási arány. A felelősség mindannyiunkat terhel.

 

Ön szerint hogyan birkózott meg az ország a koronaválsággal?

 

A jelenlegi kormány az elmúlt évtizedek legnehezebb helyzetében van. Ehhez hasonlóval eddig nem kellett megharcolnunk. Ezért sem vagyok olyan kritikus. A kormány bármit csinálhat, ha nem fogjuk mindannyian betartani az óvintézkedéseket, akkor nem várhatunk javulást. Mivel nem vagyunk egységesek, a válság egyre jobban mélyül.

 

A politikusoknak most egyesülniük kellene, nem pedig problémákat keresniük a másikban. Ezzel még jobban megosztják a társadalmat és növelik a feszültséget. Ahogy említettem, sokan, fiatalok és idősek egyaránt kétségbe vonják a koronavírus létezését, sőt vannak, akik egyenesen tagadják.

 

A szakemberek helyett az interneten különféle kétes eredetű hírekben hisznek. Sajnos, az értelmiségiek között is sok a vírustagadó és az oltásellenes. Így sokkal nehezebb felvenni a harcot a járvánnyal.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!