Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Ján Mikas tiszti főorvos nem gondolja, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a politikát részesítették volna előnyben a szakmaisággal szemben.

 

Mikas szerint a meghozott intézkedések többsége szakmai alapon lett elfogadva. Állítása szerint a politikusok hallgatnak a szakemberekre, de ennél sokkal fontosabb, hogy a polgárok is ezt tegyék, hiszen a rendelkezéseket az ő érdekükben hozzák meg.

 

  hirdetes_300x300   

A tiszti főorvos hangsúlyozta, bármilyen jól is írják meg a rendeleteket, intézkedéseket és törvényeket, az egésznek csak akkor van értelme, ha a lakosok betartják őket. Ellentétes esetben csak egy darab papírról van szó.

 

Mikas elmagyarázta, hogy amikor elfogadnak valamilyen óvintézkedést, akkor a Szlovák Közegészségügyi Hivatal a szakértői konzíliummal közösen olyan javaslatokat tesz, amelyeket szintén át lehetne ültetni a gyakorlatba. Ez a javaslat utána a járványügyi bizottság elé kerül, ahol más tárcákból származó emberek is megvizsgálják őket.

 

Ezután a javaslat a központi válságstáb elé kerül, ahol megvizsgálják mennyire kivitelezhetők az egyes óvintézkedések. Ezt követően kerül a kormány elé a javaslat, melynek figyelembe kell venni a gazdasági, szociális, pszichológiai vonatkozásokat is. A végeredmény tehát nem mindig identikus az eredeti javaslattal.

 

Mikas azt is hozzátette, hogy a különleges helyzetben lévő személyekre – akiknek a tevékenysége nélkülözhetetlen az állam működéséhez – vonatkozó óvintézkedések már régóta a Szlovák Közegészségügyi Hivatal iránymutatásainak és rendelkezéseinek részét képezik.

 

A tiszti főorvos rámutatott, a különleges helyzetben lévő személyek közé nemcsak a törvényhozó és a végrehajtó hatalom képviselői tartoznak, hanem az egészségügyi dolgozók, az energetikában, illetve a hő- és villamos energetikában dolgozók is. Ez azt jelenti, hogy a felsorolt ágazatokban dolgozó személyek akkor is dolgozhatnak, ha pozitívan tesztelték őket koronavírusra, de nincsenek tüneteik.

 

A tiszti főorvos szerint minden ország – beleértve Szlovákia is – valamilyen módon fel volt készülve a koronavírus-járványra, de egyik ország sem állt készen arra, hogy meg is tudjon birkózni a problémával.

 

Mikas úgy véli, hogy a Szlovák Közegészségügyi Hivatal a legjobb tudása szerint készült fel a vírusra. Elismerte, lehetséges, hogy az idő múlásával kiderül, hogy hol hibáztak, de állítása szerint mindig a legfrissebb külföldi információkból indultak ki.

 

„A legjobb tudásunk szerint azt tettük, amit tudtunk“

 

– zárta le Mikas.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!