Nyitókép: sme.sk

 

Mária Kolíková igazságügyi miniszter kijelentette, nincs oka lemondáson gondolkoznia. „Ha most lemondanék, gyávaság lenne” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján, ahol azt is bejelentette, hogy 17-tagú bizottság jött létre Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány halála miatt.

 

Kolíková kijelentette, hogy megérti, hogy Lučanský halála kérdéseket vet fel, és az ő kötelessége, hogy tisztázza a tényeket. Ennek érdekében hozott létre egy független bizottságot, amelyben helyet kaptak a kormány és az ellenzék képviselői is, ahogy az elnöki hivatal, az ombudsman és még a sajtó képviselői is. Úgy véli, helyénvaló az a kérdés is, hogy nem kellene-e a családot is bevonni, így feltehetőleg kapcsolatban lesznek az elhunyt hozzátartozóival is.

 

Az ellenzéket Denisa Saková (Hlas), Marian Kotleba (ĽSNS) és Marián Saloň (Smer) képviseli a bizottságban, míg a koalíciót Petra Hajšelová (Sme rodina), Milan Laurinčík (SaS) és Juraj Krúpa (OĽaNO). Az Aktuality.sk-t Ján Petrovič fogja képviselni, a miniszterasszony ezen kívül a Pravdát is megszólította.

 

  hirdetes_300x300   

A bizottság hétfőn már meg is tartotta első ülését, ahol jóváhagyták az alapszabályukat. A tagok egyúttal aláírtak egy titoktartási záradékot is. A nyilvánosságot a vizsgálat eredményeiről tájékoztatják majd, amelyet előtte megszavaznak.

 

Kolíková: Meggyőződésem, hogy öngyilkosság történt

 

Kolíková hangsúlyozta, hogy a jelenleg rendelkezésére álló információk alapján meggyőződése, hogy Lučanský öngyilkosságot követett el, ám ha bebizonyosodna, hogy valamiben nem megfelelően járt el, úgy kész vállalni a felelősséget.

 

A miniszterasszony arról is beszámolt, hogy úgy tervezik, bizonyos dokumentumokat nyilvánosságra hoznak majd a haláleset kapcsán, azonban mérlegelniük kell, hogy ne befolyásolják a nyomozás végkimenetelét. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy kamerafelvételeket nem áll módjukban közölni. Azt is közölte, hogy

 

„Nem olyan korban élünk, ahol nonstop megfigyelhetnénk a vádlottat és meztelen lehetne a cellájában, hogy megelőzzünk egy ilyen incidenst. Ez önmagában kínzásnak tekinthető”

 

fogalmazott Kolíková azzal, hogy érti, hogy visszamenőlegesen temérdek kérdés merül fel Lučanský első incidense kapcsán is, mikor a szeme sérült meg.

 

„Lučanský maga mondta, hogy véletlen incidens történt”

 

tette hozzá azzal, hogy az ügyész is úgy zárta le az ügyet, hogy nem történt külső behatás, sem pedig öngyilkossági kísérlet.

 

Előbb értesül a végeredményről a család, mint a nyilvánosság

 

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy az elhunyt családjával csak az öngyilkossági kísérlettel kapcsolatban kommunikált.

 

„Az első pillanatban, mikor tudomást szereztem a rendkívüli eseményről, az volt az elsődleges, hogy a család mielőbb tőlünk szerezzen róla tudomást és ne a sajtóból”

 

tette hozzá, majd jelezte, hogy szeretné lehetővé tenni a családnak, hogy kérdéseket tehessen fel a bizottságnak, ahogy azt is biztosítani szeretné, hogy a család még azelőtt értesítve legyen a bizottság következtetéseiről, hogy azt nyilvánosságra hoznák.

 

Milan Lučanský december 30-án melegítőfelsője segítségével kötötte fel magát az ágyrácsra cellájában és bár elsősegélyt nyújtottak neki, kómába esett, majd másnap elhunyt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!