Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Karácsony második ünnepén épp a nyitrai kari kórházban adták be az első koronavírus elleni vakcinákat néhány kiválasztott személynek, ma pedig itt a legrosszabb a helyzet az egész országban. A rendőrség felszólította a máshonnan érkezőket, hogy lehetőség szerint kerüljék el a várost, az egészségügyi dolgozók pedig teljes lezárást követelnek a járásban.

 

Marek Hattas nyitrai polgármester szerint a helyzet a tömeges tesztelések előtti árvai körülményekkel említhetők egy lapon. Kijelentette, hogy az előttünk álló hétvégén a városban tömeges teszteléseket indítanak. MIlan Dubaj, a niytrai kórház igazgatója elmondta, hogy az egészségügyi alkalmazottaikon már csak a totális lockdown segíthet, beleértve sok munkást mozgató gyárak leállítását. 

 

A járási válságstáb már javasolta a központi válságstábnak, hogy korlátozza a legnagyobb létszámú munkást foglalkoztató üzemek és telephelyek működését – lehetőleg úgy, hogy  legkisebb anyagi kár keletkezzen. A nyitrai járási válságstáb egyúttal azt is javasolta, hogy kötelezzék a nagy cégeket a home office bevezetésére (jelenleg saját megítélésükbe tartozik az alkalmazottat otthoni munkavégzésben foglalkoztatni), illetve a munkások rendszeres tesztelésére.

 

 hirdetes_400x285  

„A járási válságstáb a Regionális Közegészségügyi Hivatallal közösen azt javasolta, hogy rendeletben szigorítsák az üzletek működési feltételeit azzal, hogy a jelenlegi 15 helyett 25 négyzetméternek kell esnie egy vásárlóra (annyian lehetnek benn az üzletben, hogy egy vevőre legalább 25 négyzetméter jusson a bolt hasznos területéből – a szerk.). Korlátozzuk az óvodák működését is, azok már csak azokat a gyerekeket fogadhatják, akik a kritikus infrastruktúrákban dolgoznak”

 

mondta Hattas. Hozzátette, a kritikus helyzetre való tekintettel  a város általános tömegtesztelésre készül az előttünk álló hétvégén, tehát január 8-10. között (péntektől vasárnapig).

 

„Konzultálni fogunk a települések polgármestereivel, mert az egész járást tesztelnünk kell. Folyamatosan kapcsolatban vagyok a kormány néhány képviselőjével, mert olyan helyzetben vagyunk, mint amilyenben Árva vidéke volt, és várhatóan újabb és újabb intézkedésekre lesz szükségünk”

 

fogalmazott a polgármester. A városnak 60 ezer antigénteszt áll a rendelkezésére, de szükség esetén az önkormányzat tud további mennyiségeket is beszerezni. A tervek szerint 40 mintavételi helyszínt alakítanak ki, ami viszont 20-szal kevesebb, mint az országos tesztelés idején. A polgármester azt reméli, hogy mivel három napig tart majd a tesztelés, elegendő lesz a 40 mintavételi helyszín. A művelet lebonyolítására eddig 650 önkéntes jelentkezett, közöttük több mint száz egészségügyi dolgozó.

 

Összeomlás szélén a kórház

 

Nagy súlyos a helyzet a Nyitrai Kari Kórházban, ahonnan már más kórházakba irányítják át a z új betegeket. Milan Dubaj elmondása szerint az elmúlt hétvége elképesztően nehéz volt, szombaton 43 új, kórházi ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttet vettek fel, vasárnap újabb 24-et. Többeket kénytelenek voltak átirányítani Nagytapolcsányba, Komáromba, Pozsonyba, Túrócszentmártonba, illetve Besztercebányára – ezekben a kórházakban még van szabad hely.

 

Nyitrán jelenleg 195 koronavírus-beteget kezelnek, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen. Dubaj szerint lehetetlen megjósolni, milyen irányt vesznek az események.

 

„Ezért javasolták az egészségügyi szakemberek a totális zárlat bevezetésének lehetőségét. Ez a mi véleményünk. Tudomásul vesszük az állami szervek felelősségét is, akiknek a gazdasági, szociális és társadalmi hatásokat is figyelembe kell venniük, de az egészségügyi dolgozók álláspontjának erősnek és egyértelműnek kell lennie ebben a helyzetben. Már túlvagyunk a tűréshatáron, és eszerint kell cselekednünk. Tisztán egészségügyi szempontból azt javasoltjuk, hogy a nagy cégek telephelyeit is zárjuk le (…)”

 

mondta Dubaj.

 

A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nyitrai ipari parkba hatalmas embertömeg ingázik nap mint nap, ezért vagy a központi válságstáb rendel el totális lockdownt, vagy más intézkedések után kell nézni helyben, például amilyen a kötelező vállalati tömegtesztelés.

 

A rendőrség arra kér mindenkit, ha teheti, kerülje el Nyitrát

 

A nyitrai rendőrség keddtől (január 5-től) szigorítja a városi közlekedés ellenőrzéseit azzal a céllal, hogy csökkentse az emberek mobilitását a városban a járvány lassítása érdekében.

 

„A Nyitrai Járási Rendőrfőkapitányság arra kéri a lakosokat, hogy tartsák be az aktuális járványügyi előírásokat és tekintettel a kijárási tilalomra, ne utazzanak Nyitrára”

 

fogalmazott a rendőrség közleményében. Aki munka vagy vállalkozói tevékenység okán utazik a városba, annak munkaszerződéssel vagy más dokumentummal kell igazolnia utazása célját.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!