Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Az elmúlt hetekben hatalmas indulatokat szabadított fel Milan Lučanský halála. Bár a volt országos rendőrfőkapitány a jelek szerint maga vetett véget életének, a baloldali ellenzéki pártok a Kuciak-gyilkossághoz hasonló forradalommá próbálják dagasztani az ügyet. Függetlenül attól, hogy Lučanský korrupcióért került vizsgálati fogságba. A volt főkapitány december végén követett el öngyilkossági kísérletet, amelyből még visszahozták, de kómába esett, majd egy nappal később meghalt.

 

Temetésére péntek délután 14.00-kor kerül sor.

 

A temetés kapcsán rengeteg a vitás kérdés. Elvileg érvényben a kijárási tilalom, tehát legfeljebb hat személy kísérhetné el utolsó útjára. Csakhogy több politikus jelezte, hogy a korlátozások ellenére is jelen akar lenni. Ennek hátterében a politikai pontszerzés szándéka áll, olyannyira, hogy több politikus a Facebookon toboroz híveket, akik szintén részt vennének a temetésen.

 

 hirdetes_810x300  
Egyházi temetést kap, de rendőri tiszteletadást nem

 

Milan Lučanský katolikus egyházi temetésben részesül, annak ellenére, hogy öngyilkosságot követett el. Az Aktuality.sk beszámolója szerint ez furcsának tűnhet, mert a katolikus egyház korábban elég elutasító volt az öngyilkosságot elkövetők temetését illetően, de ma már más a helyzet. A Püspöki Konferencia szerint egy ember méltó eltemetése kegyeleti kérdés. És azt is hozzáteszik, senki sem tudhatja, mi játszódik le az öngyilkosságot elkövető személy fejében az utolsó percekben.

 

Jóval szigorúbb a rendőrség saját szabályzata, amely nem teszi lehetővé, hogy hivatalos tiszteletadást mutasson ki a testület, például a fekete zászlókkal, amelyeket az ellenzéki politikusok hiányoltak. Ennek nem az az okra, hogy börtönben volt, a bíróság ugyanis még nem ítélte el, jogilag ártatlan volt. Az ok, hogy olyan dolgot követett el, amit a törvény önkárosításként említ.

 

Gyülekezési korlátozások

 

A SzK Közegészségügyi Hivatala szerint a hatályos rendelkezések értelmében Lučanský temetésén hatnál többen is részt vehetnek, feltéve, hogy fel tudnak mutatni 12 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Halotti torra azonban nem kerülhet sor, a temetésen mindenkinek be kell tartania fizikai távolságot és a maszkviselés szabályait. A család egyébként állítólag kérvényezte a korlátozások alóli mentességet a temetés idejére.

 

A résztvevők negatjv vírustesztjeit a rendőrség ellenőrizni fogja, ezt korábban Peter Kožík megbízott országos rendőrfőkapitány jelentette be.

 

A hírek szerint Robert Kaliňák ott lesz a temetésen. Kaliňák még mindig a Smer egyik alelnöke, nem mellesleg ügyvéd, akinek egyik jelenlegi védence az utóbbi hetek nagy NAKA-akcióinak egyik vádlottja, Lindtner bíró.

 

Peter Pellegrini és Denisa Saková (mindketten Hlas) várhatóan szintén ott lesznek. Pellegrini 2018-as miniszterelnöksége idején Saková nevezte ki belügyminiszterként Lučanskýt országos renfőrfőkapitánynak.

 

Az ĽSNS távol marad a temetéstől, bár az egyik leghangosabban sulykolják az interneten azt az elképzelést, hogy Lučanskýt megölték a börtönben. Az ĽSNS tagjai a rendőrség épülete előtti gyertyagyújtással búcsúznak majd.

 

Az ország jelenlegi három legfőbb közjogi méltóságából senki sem vesz részt a temetésen.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.