Nyitókép: TASR/Martin Baumann

 

Pozsony készen áll a tömeges tesztelésre, amennyiben sikerül megegyeznie a kormánnyal, és elegendő teszt, valamint egészségügyi dolgozó fog a rendelkezésére állni.

 

A magisztrátus és a pozsonyi városrészek további 20–25 olyan mobil mintavételi hely kialakítását kérik, ahol az emberek leteszteltethetnék magukat COVID-19-re. Az új mintavételi helyek kialakításával azt szeretnék elérni, hogy az antigéntesztelés sokkal elérhetőbb legyen az emberek számára, ne kelljen hosszú sorokban várakozniuk, és hétvégén is le tudják magukat teszteltetni. A mobil mintavételi helyeket egyúttal a gyerekek iskolába való visszatérésekor is szeretnék használatba venni – tájékoztatott pénteken Matúš Vallo, Pozsony polgármestere.

 

 hirdetes_300x300  

„Amíg Pozsony lakosságának 70–80 százaléka nem lesz beoltva – ami néhány hónapig még el fog tartani –, addig fontos lesz, hogy a polgárok számára elérhető legyen a tesztelés. Ez azt jelenti, hogy egyszerűsíteni kell a tesztelést és rutint kell belőle csinálni“

 

– jelentette ki Vallo, aki azt is hozzátette, hogy a magisztrátus a városrészekkel együtt új mintavételi helyeket szeretne létesíteni.

 

„Minden akadályt el kell távolítanunk, ami a tesztelés és a lakosság közé állhat. A tesztelésnek egyszerűnek kell lennie, amire az ember nem órákig várakozik, hanem egyet klikkel és már be is van rendelve“

 

– jegyezte meg Vallo.

 

A fővárosban jelenleg 19 mobil mintavételi hely működik. A polgármester szerint ezeken kívül további 20–25 mintavételi pont kialakítására van szükség ahhoz, hogy hetente legalább százezer embert le tudjanak tesztelni.

 

Pozsony városa azzal a kérelemmel fordult az egészségügyi minisztériumhoz, hogy minél gyorsabban indítsa el a felhívást a mobil mintavételi helyek létrehozására, egyúttal néhány feltétel módosítását is kérték (pl. egy szubjektum több mobil mintavételi helyet is tudjon működtetni, tesztelhessenek a medikusok is, és hétvégén is engedélyezzék a tesztelést).

 

Az egyes városrészek polgármesterei szerint Pozsonyban súlyos a járványügyi helyzet. Martin Chren, Főrév (Ružinov) polgármestere úgy véli, hogy a főváros a nyitraihoz hasonló kritikus helyzet felé közelít. Mint mondta, szívesen belevágnának a tömeges tesztelésbe, de ezt csak a kormánnyal együttműködve lehet megvalósítani.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!