Nyitókép: cas.sk

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter már karácsony után elutazott családjával, és csak az új évben tért vissza Szlovákiába. Igor Matovič kormányfő közösségi oldalán rótta fel koalíciós partnerének, hogy december 16-tól nem vett részt egyetlen kormányülésen sem, ráadásul hetek óta húzódik az antigéntesztek beszerzése is, amikre szükség lenne a nagyobb volumenű teszteléseknél.

 

Sulík nem sokkal a kormányfő kifakadása után adott életjelet magáról. Csütörtökön, 14.30 körül közösségi oldalán annyit írt, hogy „Pozsonyból jelentkezem”. Szavait egy munkagéppel illusztrálta, mely vélhetően az aznap megérkezett antigénteszteket pakolta.

 

Sulíkot a Denník N-nek sikerült pénteken utolérnie. A lapnak megerősítette, hogy nem vett részt a kormány utolsó négy ülésén, az online-tárgyalásokról való távolmaradását a következőképpen magyarázta:

 

 hirdetes_300x300  

„Rendszeresen járok a kormányülésekre. Az ünnepek között a kormány rendkívüli módon és online ülésezett. Sajnos, nem volt megoldható, hogy bekapcsolódjak, gondom volt a térerővel”

 

válaszolta Sulík a Denník N megkeresésére. Egyúttal megerősítette, hogy karácsonytól január 7-ig szabadságon volt az Egyesült Arab Emirátusokban.

 

Sulík magyarázata annyiban sántít, hogy az összes miniszter kapott notebook-okat a Nemzetbiztonsági Hivataltól, melyekkel WiFi-n és mobiladatátvitellel is kapcsolódni tudnak az internethez, ezzel pedig a kormány online üléseibe is be tudnak kapcsolódni. Ez pedig rendelkezésére állt az Egyesült Arab Emirátusokban is.

 

„Igen, velem volt, de nem volt elegendő térerőm. Nem látnék ebbe bele semmi többet, a pontokat elfogadták, informálódtam az egész lefolyásáról. A pontok minden bekapcsolódó fél által elfogadásra kerültek”

 

reagált Sulík távolmaradása kapcsán. Dubaj azonban nem tartozik azok közé az országok közé, ahol lassú lenne az adatátvitel, hisz többségében tehetős emberek, üzletemberek járnak oda kirándulni, akiknek manapság elengedhetetlen a folyamatos internetelérés. A hotelekben szintén van WiFi, ráadásul az ország egy részén már az G hálózat is elérhető, ahogy a turisták is vásárolhatnak internetelőfizetéses SIM-kártyákat. Ennek fényében tehát aligha elfogadható, hogy válsághelyzetben ne legyen elérhető egy kormánytag…

 

Az OĽaNO és a kormányfő Richard Sulíkot keresi. Utoljára december 16-án volt jelen a kormány ülésén

 

Azzal kapcsolatban, hogy miért is ilyen rendkívüli időkben tűnik el hetekre külföldre, Sulík azzal reagált, hogy családját alig látja, így megígérte nekik, hogy az ünnepeket nekik szenteli és elviszi őket valamerre.

 

„Így teljesítettem az ígéretem, elvittem őket karácsony után Dubajba és január 7-én hazajöttünk. Nem látok ebben semmi rosszat”

 

mondta Sulík, bár ezzel még mindig nem sikerült megmagyaráznia, hogy ha csak Karácsony után indultak útnak, miért nem kapcsolódott be december 16-tól az ünnepekig a kormányülésekbe.

 

Érdekes adalék az is, hogy Sulík november elején is kirándulgatott Dubajban. Mikor a kormányfő szóvátette távollétét, azzal védekezett, hogy összekötötte a kellemeset a hasznossal – szolgálati útját egészítette ki egy kis kikapcsolódással.

 

Sulík életjelet adott magáról: „Itt vagyok Pozsonyban, jelentkezem”

 

Természetesen a legnagyobb kormánypártnak, az OĽaNO-nak sem tetszik, hogy Sulík nem vett részt a kormányüléseken. Csütörtökön, Matovič kifakadása után a párt közösségi oldalán is beolvastak a miniszternek.

 

„A kormány segít a kórházaknak, városoknak, vállalatoknak ahogy csak tud, hogy megbirkózzanak a helyzettel. Sulík technikai felszerelést kapott, hogy a világon bárhonnan be tudjon kapcsolódni a kormány ülésére online. Egy technikus nonstop elérhető a számára telefonon keresztül, hogy segítsen neki bejelentkezni, ha szükséges. Nem élt a lehetőséggel“

 

fogalmaz az OĽaNO, aki szerint a kormány online formában tartott ülésén már Ján Mičovský miniszter is részt vett, aki 65 évesen súlyos koronavírus-fertőzéssel, komoly tüdőgyulladással feküdt a kórházban. Ugyanúgy Jaroslav Naď védelmi miniszter is, aki szintén koronavírusosan, tüdőgyulladással küzdve vett részt az online ülésen.

 

A hatályos rendelkezések értelmében Sulík hazatérte után PCR-tesztet végeztetett, amely elmondása szerint negatív eredményt hozott. Jelezte, hogy karanténba vonul, majd 5 nap múlva újabb PCR-tesztet végeztet el. A Denník N-nel azt is megosztotta, hogy bár miniszterként kivételt élvezne, nem fog élni vele.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.