Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A jelenlegi súlyos járványhelyzetért Richard Sulík gazdasági miniszter és az általa vezetett tárca a felelős – jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a közrádió Szombati párbeszéd című politikai műsorában. Matovič szerint Sulík több hétig csak a kifogásokat kereste, és nem rendelte meg a tömeges tesztelésekhez szükséges antigénteszteket. A kormányfő arról is beszélt, hogy milyen ultimátumot kapott a gazdasági minisztertől.

 

A liberális SaS vezetője Matovič elmondása szerint azzal fenyegette meg az OĽANO-t, hogy ha a kormányfő visszahívja Sulíkot a gazdasági miniszteri posztból, akkor hónapokon belül szétveri a kormányt. Matovič még a karácsony előtti hetekben az Expres rádióban jelentette ki, hogy örülne, ha Sulík még az ünnepekig benyújtaná a lemondását. A kormányfő azzal vádolta meg Sulíkot, hogy számára az áldozatok csak számok, és nem érdekli őt, mennyi ember hal meg.

 

„Közvetítőn keresztül kaptam egy üzenetet, hogy ha továbbra is kitartó, Sulík visszahívása mellett, néhány hónapon belül szétveri a koalíciót”

 

fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, hogy nem tervezi a gazdasági miniszter leváltását:

 hirdetes_400x285  

 

„Csak arra vár, hogy mártírt csináljak belőle. Ő már egy kormány egyszer megbuktatott. Ha most leváltanám, akkor a másodikat is megbuktatná”

 

Sulík kudarcot vallott

 

Matovič szerint Sulík kudarcot vallott, hogy nem biztosította be időben az antigénteszteket, és ezzel elkerülhetetlenné tette a mostani „poklot”.

 

„Emiatt teljesen elveszítette a bizalmamat”

 

A kormányfő keményen kritizálta a gazdasági minisztert azért is, mert Dubajban töltötte az ünnepeket. Matovič úgy véli, hogy Sulík rossz minőségű antigénteszteket vásárolt.

 

„Én azokkal még a kutyát sem tesztelném le. Mit kezdünk ennyi rossz minőségű teszttel?”

 

tette fel a kérdést. Ezekkel a tesztekkel a mai napig 250 ezer embert vizsgáltak meg.

 

A hétvégén rendkívüli kormányülés

 

Matovič még a hétvége folyamán rendkívüli kormányülést hívna össze a súlyos járványhelyzetre való tekintettel. A helyzet kezelését illetően szóba kerülhet „a masszív tömeges tesztelés” lehetősége is, mert, bár jelenleg is kemény lockdown van érvényben, ez a számokon nem látszik.

 

„Tovább már nem szigoríthatjuk a lockdownt. Mit mondjunk az embereknek? Hogy munkába sem mehetnek? Bezárjuk a gyárakat? Az állam csődbe menne”

 

fogalmazott. Kijelentette, hogy el akarja venni a gazdasági minisztertől a tesztek beszerzésének hatáskörét, mert ha Sulíkon múlna, a masszív tömegteszteléshez szükséges antigénteszteket „talán csak augusztusra szerezné be”.

 

Iskolák?

 

„Most a gyerekek két hónapig leshetik, hogy mikor mehetnek vissza az iskolába”

 

jelentette ki a kormányfő. Eredetileg január 18-ával fokozatosan megnyíltak volna az iskolák kapui. Matovič szerint azonban most „csapdába estünk”, mert az új, fertőzőképesebb mutáció megjelenésével még január végén is igen magas számokat produkálhat a járványstatisztika.

 

Arra a kérdésre, hogy nem kellett volna-e hamarabb bevezetni a teljes lezárást, úgy válaszolt, hogy a fő gond az, hogy rengeteg ember nem tartja be a korlátozó intézkedéseket.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.