Nyitókép forrása: pfizer.co.uk

 

Érdekes és főleg, közérthető leírást tett közzé az Egészségügyi Minisztérium az mRNS vakcina működéséről. Jelenleg az EU-ban kettő ilyen vakcina kerülhetett forgalomba, ezek épp a legismertebbek: a Moderna és a Pfizer/BioNTech oltóanyagai.

 

A minisztérium leírása szerint az mRNS, vagy messenger RNS nem más, mint genetikai instrukciók hordozója. Egyfajta használati utasítás, amelynek köszönhetően a testünk képes létrehozni a vírus egy részét. Azt a részét, amelyet a legtöbb rajzon és illusztráción is láthatunk, és amelyet több helyen tüskefehérjének neveznek. Ezzel a nyúlványával képes felnyitni a vírus az emberi sejteket, hogy aztán beléjük másolja önmagát.

 

Attól kezdve, hogy az mRNS-nek köszönhetően a szervezetünk maga is előállítja ezt fehérjét, az immunrendszer már képes lesz azt felismerni, és megtámadja a vírust: ellenanyagot és T-sejteket termel. Így kapunk védettséget,

 

 hirdetes_810x300  

A minisztérium azt is elismeri, hogy az mRNS vakcinákban való alkalmazása új technológiának számít, ez magyarázza, hogy miért tartanak egyesek ettől a típusú oltástól. Ugyanakkor már jó ideje ismerik a technológiát a kutatók és más betegségek kezelésénél, klinikai kísérleteknél rendszeresen alkalmazták.

 

Forrás: Facebook.com/MZ SR

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.