Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Közegészségügyi Hivatal tavaly áprilistól decemberig összesen 8886 esetben adott kivételt a járványügyi intézkedések alól. Olyan igazolásokról van szó, amelynek birtokában az illető állampolgár külföldről hazatérve mentesült a karantén  vagy a tesztelés alól.

 

Az érintettek a kormánytagokon keresztül kérvényezték a mentességet. Feltűnő, hogy a megadott kivételek több mint felét (57,8 százalékát, ami több mint 5130 kérvény) az SaS-es pártelnök, Richard Sulíl vezette gazdasági minisztériumon keresztül adták ki. Az OĽANO-s vezetés alatt lévő belügyminisztérium a második legtöbb kérvényért felelős, de ez így csak 15,7 százalékot jelent. A harmadik helyen a külügyi tárca van 7,2 százalékkal.

 

Az egyéni mentességet legtöbbször a kormány tagjai igényeltek, miniszterek, államtitkárok (pl. Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, Jan Mičovský agrárminiszter, Ivan Korčok külügyi miniszter, Richard Sulík gazdasági miniszter). Kivételt kapott Igor Matovič kormányfő és több eseteben Zuzana Čaputová államfő is.

 

  hirdetes_300x300   
A Közegészségügyi Hivatal jobban örülne, ha eltörölnék a lehetőséget

 

Az összesen közel kilencezer kérvényből 2000 családi okokra hivatkozott, kiskorú gyermek és hozzátartozó gondozására 300 esetben hivatkoztak. A Hospodárske Noviny közlése szerint a Közegészségügyi Hivatal a kérvényeket nem bírálja el, a kérvényezőknek az illetékes tárcavezetőhöz kell fordulnia. Jogilag ugyanakkor bárki kérvényezhet mentességet, feltéve, hogy nem vonatkozik rá törvényből fakadóan a kivétel.

 

A kivételek odaítélésének kérdését Štefan Holý miatt firtatta az elmúlt napokban a sajtó. A mostani fejlemények alapján a kérdést inkább a gazdasági minisztérium vonatkozásában lenne érdemesebb megvizsgálni, hiszen a külügyi tárcánál nyolcszor több mentesség futott át rajta.

 

A Közegészségügyi Hivatal nyilatkozatban jelentette ki, megérti, hogy miért követte fokozott figyelemmel a nyilvánosság a mentességek kiadásának gyakorlatát, és jelezte azt is, hogy üdvözölnék, ha korlátoznák vagy teljesen eltörölnék ezt a lehetőséget.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.