Nyitókép: HN/Pavol Funtál

 

A négy koalíciós párt képviselői a legközelebbi parlamenti ülésen szeretnék benyújtani azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel megváltoztatnák, illetve kiegészítenék a közúti közlekedésről szóló törvényt. A törvénymódosítással az a céljuk, hogy az autóvétel és -eladás során meg lehessen hagyni a gépkocsi rendszámát.

 

A képviselők javaslata olyan fontos változásokat tartalmaz, ami megkönnyítené a sofőrök életét. A legfontosabb változással sok felesleges adminisztrációt lehetne megspórolni, mivel az új javaslat engedélyezné a gépkocsi rendszámának (EČV) átvitelét a régi tulajdonosról az újra az állandó lakhelyre való tekintet nélkül. Az egyszer kiosztott rendszámot így addig lehetne használni, amíg a gépkocsi működik és szerepel a gépjárművek nyilvántartásában.

 

 hirdetes_810x300  

A kezdeményezésről Marián Viskupič (SaS) képviselő számolt be a közösségi oldalán, aki egyúttal azt is hozzátette, hogy a változás a rendszám formáját is érintené, amiről már nem lehetne egyértelműen megállapítani a regisztráció helyszínét.

 

Szlovákiában még mindig különféle regionális betűkódok léteznek, ezért az új rendszámok csupán alfanumerikus jelek kombinációiból állnának, amelyek nem utalnának semmilyen városra és régióra.

 

 

Egy további fontos változás lenne az is, hogy az autó tulajdonosa átvihetné a régi autójáról az újra a kedvenc rendszámát, és lényegében élete végéig használhatná. Abban az esetben, ha az illetőnek ideiglenesen nem lenne autója, a rendszámot lerezerválva továbbra is meghagyhatná.

 

Ez a megoldás a nagyobb kényelem mellett a bürokrácia csökkenését is jelentené a sofőröknek, mindazonáltal ökológiai hatása is lenne, hiszen Szlovákiában évente feleslegesen 400 ezer rendszámtáblát értékelnek le.

 

Pravda.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.