Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a kormány mai ülése előtt bejelentette a sajtónak, hogy január 18-ától megkezdenék a vakcinázást a szociális otthonokban. A miniszter ugyanakkor pontosítani akarja az oltási terv első fázisának szabályait: a kritikus infrastruktúrában dolgozók egyes csoportjai nem fognak előnyt élvezni az idős és krónikus beteg polgárokkal szemben a vakcinaosztásnál. A miniszter szerint a rendelkezésre álló adagok számát tekintve a vakcinázás jó ütemben halad (eddig több mint 31 ezer ember kapott vakcinát).

 

Jelezte azt is, hogy közzéteszik az oltás menetének szabályait is, és az az intézmény, amely nem tartja be a feltételeket, esetenként 10 ezer eurós bírságot kap.

 

Krajčí védelmébe vette az országos tesztelés műveletét. Elmondta, hogy az országos tesztelés nem felesleges, de aligha lenne értelme önkétes alapúvá tenni. Hozzátette:

 

 hirdetes_300x300  

„Ha nem is országos tesztelést szervezünk, minimum a nagyobb régiókat le kell tesztelnünk, utána pedig le kell őket zárni”

 

fogalmazott. Hangsúlyozta hogy a jóval fertőzőképesebb brit koronavírus mutáció már Besztercebányán és Trencsénben is megjelent.

 

Hasonló szellemben nyilatkozott az országos tesztelésről Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter. A kormányülés előtt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter kedd esti kijelentéseire (miszerint felesleges és pazarló lenne országos szintű tesztelésbe fogni) reagálva elmondta,

 

„ez már teljességgel igazságtalan és színtiszta hazugság. Elárulok önöknek valamit, ami nagyon idegesítő. Sulík miniszter a kormány [tegnapi] online ülésén még az országos tesztelés mellett foglalt állást”

 

mondta.

 

Igor Matovič kormányfő (OĽANO) „hülyének” nevezte azokat, akik szerint Szlovákiának tömeges tesztelés helyett tömeges oltásra van szüksége (a minap ezt a Szlovák Orvosi Kamara vezetése nyilatkozta). Mint mondta, mindenki tisztában lehet vele, hogy egyelőre csak a népesség pár százalékának beoltására van elegendő vakcina. Úgy véli, aki ilyen fiktív megoldásokat hint el az éterben, az az eddig elhunytak emlékét gyalázza meg magatartásával.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!