Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Nincs definitív megállapodás a kormányban az országos tesztelés kérdésében, de még Richard Sulík szerint is „ésszerű kompromisszum” felé halad a tárgyalás. Visszafogottabb, és az országos tesztelést elgáncsolni igyekvőkkel kevésbé kritikus sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič kormányfő is, aki beszámolt arról, mivel sikerült rábírnia a minisztereket az érdemi vita folytatására.

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő továbbra is az országos tesztelést próbálja keresztülvinni a kormányon. Szerinte egyetlen kör országos tesztelés több ezer emberéletet menthet meg. Elmondta, azt javasolta a minisztereknek, hogy a fertőzöttek aránya helyett a járások halálozási adataira figyeljenek.

 

„Javasoltam, hogy azt nézzük meg, mennyi emberéletet menthetünk meg az egyes járásokban a beavatkozással”

 

mondta a kormányfő. Szerinte ugyanis

 hirdetes_300x300  

 

a legfertőzöttebb járásban egy emberélet megmentése 15 ezer euróba kerül, a legkevésbé fertőzött járásban 150 ezerbe.

 

„Mikor azt mondtam, hogy akkor döntsük el, mennyit ér meg nekünk egy emberélet, már ésszerűbb irányba kezdett elmozdulni a vita”

 

folytatta, hozzátéve, hogy „mikor szembesítik az a fertőzöttségre összpontosító embert az emberélet megmentésének árával, akkor újrakalibrálódik az erkölcsi iránytűjük”.

 

Mint mondta, ő maga még ma folytatta volna az ülést,de „egyeseknek bizonyára meg kell emészteniük a kapott adatokat”.

 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy

 

a települések továbbra is úgy készüljenek, hogy lesz országos tesztelés a jövő hétvégén.

 

Óvatos nyilatkozatok

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, aki (ismét) először hagyta le az üléstermet, szűkszavúan válaszolt a sajtó kérdéseire, azt azonban elárulta, hogy „ésszerű kompromisszum” felé mozdultak el a tárgyalások az országos tesztelésről. A kormány egyeztetése azonban szombaton is folytatódni fog.

 

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter szerint a kormánynak szombaton sikerült egységes álláspontot megfogalmazni az országos teszteléssel kapcsolatoban.

 

Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter igyekezett pozitívan nyilatkozni, ő azt hangsúlyozta, hogy pártja minden javaslatát és észrevételét meghallgatták az ülésen. Többek között azt javasolták, hogy megmaradjon a munkába járás lehetősége súlyosabb járványhelyzet mellett is.

 

Veronika Remišová (Za ľudí) továbbra is az elégedetlenkedők között van. Ma amiatt emelt kifogást, hogy a kormányhatározat javaslatát a miniszterei csak ma kapták kézhez.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.