Nyitókép: TASR

 

A koronavírus-járvány elleni harcot illetően Szlovákiának folytatnia kell a szigorú lockdownt, közösségi teszteléseket kell végeznie a gócpontokban, a járványkezelés sikeressége pedig az oltáson fog múlni – jelentette ki Ivan Bošňák, az Adatok pátosz nélkül (Dáta bez pátosu) polgári platform adatelemzője az RTVS műsorában.

 

Vladimír Krčméry professzor, a pozsonyi Comenius Egyetem Orovsi Karán működő Mikrobiológiai Intézet elnöke úgy véli, hogy a kritikus csoportok és az idősek húsvétig meg fogják kapni a koronavírus elleni oltást.

 

 hirdetes_300x300  

Bošňák szerint a jelenlegi óvintézkedéseknek köszönhetően az ország jó úton jár, látni a görbe csökkenésének bizonyos jeleit, néhány járásban pedig stabilizálódott a helyzet.

 

Azzal kapcsolatban, hogy az óvintézkedések szigorítására miért nem karácsony előtt került sor, Krčméry azt válaszolta, a központi válságstáb nem tudott egyezségre jutni abban, hogy először lesz tömeges tesztelés és aztán lockdown vagy fordítva.

 

Az oltással kapcsolatban Bošňák megjegyezte, hogy az első oltási fázisba megközelítőleg 286 ezer ember tartozik; ők azok, akik az élvonalban dolgoznak, illetve a 90 év feletti idősek is ide sorolhatók.

 

„Ha ezidáig több mint 54 ezer ember oltottunk be, akkor ezt három nap alatt győznénk“

 

– konstatálta.

 

A beszélgetésbe Jaroslav Flegr prágai tudós is bekapcsolódott, akinek a feltételezései szerint újabb vírusmutációk fognak megjelenni. Szerinte a kormánynak most azon kellene igyekeznie, hogy minél előbb kiürítse a kórházakat és tehermentesítse az orvosokat. Egyúttal „imádkoznia kellene azért, hogy a mutációk minél később bukkanjanak fel.”

 

 „Attól tartok, hogy egy hónapon belül nagyon erőteljesen meg fog növekedni a fertőzöttek száma, a kórházban kezeltek és a halottak száma is. Erre fel kell készülni. Ki kell bírni, össze kell szorítani a fogakat és nem szabad populistának lenni”

 

– mondta a cseh evolúciós biológus.

 

Az óvintézkedések szigorításával kapcsolatban megjegyezte, a politikusok meg akarják nyerni a következő választásokat is, ezért dilemma előtt állnak. Ha nem vezetnek be intézkedéseket, akkor emberek fognak meghalni és tele lesznek a kórházak. Ha bevezetik és semmi sem következik be a vészforgatókönyvekből, akkor a választók csak arra fognak emlékezni, hogy mindent feleslegesen zártak be.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.