Nyitókép: TASR/Roman Hanc

 

Január 18-tól, hétfőtől megkezdődik a tömeges tesztelés Szlovákiában. A tesztelésre ezúttal nemcsak egy hétvége, hanem kilenc nap áll majd rendelkezésre. A negatív koronavírus-tesztet január 27-től, szerdától kell felmutatniuk az embereknek.

 

Végül mégis tömeges tesztelés lesz Szlovákiában?

 

 hirdetes_300x300  

Az első körben igen. Január 18-tól (hétfő) január 26-ig (kedd) ún. szkríning (szűrés) fog zajlani Szlovákia-szerte.

 

Január 27-től (szerda) a kijárási tilalom alóli néhány kivételhez negatív PCR- vagy antigéntesztre lesz szükség. Pl. a munkába menéshez és a természetbe való kilátogatáshoz (a gyerekek 15 éves korig és az idősek 65 év felett negatív teszt nélkül is kimehetnek a természetbe).

 

A jobb járványügyi helyzetben lévő járásokra a szigorú lockdown február 2-ig lesz érvényes, a rosszabb járványügyi helyzettel rendelkező járásokban pedig ismét meg kell ismételni a tesztelést, a szigorított lockdown pedig február 2-ig lesz érvényben.

 

Úgy fog kinézni a tesztelés, mint tavaly novemberben?

 

Nem egészen. A tesztelés most nemcsak szombaton és vasárnap fog zajlani, hanem január 18-tól január 26-ig. A tesztelést a polgármestereknek kell lehetővé tenniük, akik a novemberihez hasonló mintavételi pontokat hozhatnak létre, vagy megerősíthetik a már létező mobil mintavételi helyeket (sok helyen már az online regisztrációs rendszer is működik). Tesztelést azokban a cégekben, vállalatokban, gyárakban is fognak végezni, amelyek ingyenesen kapnak tesztet az államtól. Az önkormányzatokat az új mintavételi helyek létrehozására motiválják, ugyanis egy elvégzett tesztért 5 eurót fognak kapni.

 

Mi történik akkor, ha azon a településen, ahol élek egy mintavételi pont sem fog működni?

 

Máshova kell mennie, például a szomszédos településre, vagy a járáson belüli legközelebbi mintavételi pontra.

 

Honnan fogom tudni, hogy az én régióm jobb vagy rosszabb?

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter az első szűrő tesztelés után január 29-én, pénteken sajtótájékoztatót fog tartani. Itt be fogja jelenteni, hogy melyik az a 37 járás, ahol az embereknek feburár 3-a után munkába és a természetbe menet negatív tesztre lesz szükségük. Illetve azt is elmondja, hogy mely 36 járás az, ahol az antigéntesztelés után jobb lett a helyzet, így február 3-tól nem lesz szükségük negatív tesztre munkába és a természetbe menet.

 

Mikortól kell felmutatnom a negatív teszteredményt?

 

Január 27-től (szerda). Február 3-ig azt a negatív tesztet lehet felmutatni, ami január 18-tól 26-ig készült. Február 3-a után a rosszabb eredményű régiókban új tesztre lesz szükség.

 

Csehországi ingázó vagyok, ahol szintén antigéntesztekkel tesztelnek. Elegendő lesz a csehországi teszteredmény is?

 

Igen, a Csehországban és az Ausztriában elvégzett antigénteszt eredményét is el fogják ismerni.

 

Már hónapok óta otthonról dolgozom, el kell mennem tesztre?

 

Ha csak otthon lesz, illetve néha elmegy az üzletbe bevásárolni, akkor nem. Viszont ha szeretne kimenni a természetbe vagy a bankba, akkor szüksége lesz a tesztre.

 

Hol teszteltethetem le magamat?

 

Az egészségügyi tárca által létrehozott mobil mintavételi helyeken, amiből Szlovákia-szerte 250 van. Nagyjából száz mintavételi ponton az online regisztráció is működik. Ezenkívül a PCR-tesztet is el fogják fogadni, ez viszont fizetős. A kormány szerint az önkormányzatoknak új mintavételi pontokat is létre kell hozniuk, hogy az emberek ne várakozzanak sokat a hidegben.

 

Átestem a COVID-19-en, részt kell vennem a tesztelésen?

 

Nem. Azok a személyek, akik igazolást tudnak felmutatni arról, hogy átestek a COVID-on, nem kell részt venniük a tesztelésen. Az igazolás a betegségről nem lehet három hónapnál régebbi. Krajčí azt ajánlotta a COVID-on átesett személyeknek, hogy kérjenek igazolást az orvosuktól.

 

Megkaptam az első adag oltást. Be kell tartanom a rendelkezéseket vagy kivételt élvezek?

 

Azokra a személyekre is vonatkoznak a rendelkezések, akik már megkapták az első adag vakcinát, ami azt jelenti, hogy nekik is fel kell tudniuk mutatni negatív teszteredményt.

 

Szükségem lesz tesztre, ha el szeretnék elmenni postára?

 

Igen, a postán kívül azokon az átvevőhelyeken is szükség lesz a negatív tesztre, ahova a csomagunkat küldetjük. Sőt, ha üzletbe küldetjük le a csomagunkat, ott is szükség lesz a negatív tesztre.

 

Meglátogathatom a családomat, ha mi már a jobb járások közé fogunk tartozni?

 

Nem, a találkozásra vonatkozó szabályok a tesztelés után sem változnak.

 

Azokban a régiókban, ahol jobb lesz a helyzet, megnyitnak bizonyos boltok/szolgáltatások?

 

Egyelőre nem, viszont változnak a szabályok arra vonatkozóan, hogy hol kell, és hol nem kell negatív tesztet felmutatni.

 

Ahova NEM kell negatív teszt: élelmiszervásárláshoz; gyógyszerek-, egészségügyi segédeszközök vásárlásához; higiéniai és drogériás termékek vásárlásához; állateledel vásárlásához, a gyermek- és állatgondozáshoz.

 

Azok a boltok/szolgáltatások, ahova január 27-e után negatív tesztre lesz szükség: ruhatisztító, benzinkút, újságos, optika, bank, biztosító, könyvtár, kerékpárszerviz, autószerviz, posta, a gépkocsi műszaki és emissziós ellenőrzése, cipész, telekommunikációs szerviz, gyűjtőhelyek (tachográf-kártya kiadására benyújtott kérvény).

 

Orvoshoz és gyógyszertárba mehetek negatív teszt nélkül?

 

Igen. Sürgős orvosi ellátás, szűrővizsgálat és tervezett orvoslátogatás kapcsán negatív teszt nélkül is elmehetünk az orvoshoz. A kivétel a kísérő személyre is vonatkozik. A gyógyszereket a továbbiakban is kivehetjük negatív teszt nélkül.

 

Megnyitnak az óvodák és az iskolák januárban?

 

Nagy valószínűséggel nem. Az egészségügyi miniszter feltételezése szerint erre csak február 1-jétől kerülhetne sor, amikor is korlátozás nélkül megnyitnák az óvodákat és az alapiskolák alsó tagozatait. A 10 évnél idősebb diákoknak és a középiskolásoknak negatív tesztre lenne szükségük.

 

Ha nem győzőm magamat január 26-ig leteszteltetni, később is mehetek?

 

Igen, a tesztelésen való részvétel kivételt képez a kijárási tilalom alól.

 

Jövő héten van az esküvőm. Akkor is megtarthatjuk, ha nincs negatív teszteredményünk, vagy gyorsan el kell mennünk tesztre?

 

Nem kell elmenni tesztre. A házasságkötéshez, a temetéshez és a keresztelőhöz nem kell negatív teszt, de biztonságosabb.

 

Kimehetek a kutyámmal/macskámmal sétálni, ha nem voltam teszten?

 

Igen, a lakhelytől számított 1 000 méterig.

 

Idős vagyok, az utóbbi hónapokat otthon töltöttem izolációban, néha egyet sétálok a közeli erdőben, szükségem van tesztre?

 

Nem, a 65 év feletti időseknek nem kell teszt a természetben való sétához. A kivételhez tartoznak a gyerekek is 15 éves korig, illetve az egészségkárosultak, akik tolószékkel közlekednek.

 

Elmehetek futni?

 

Igen, de csak negatív teszttel. Ha valaki kint akar biciklizni vagy futni, akkor január 27-től negatív tesztre lesz szüksége?

 

Február 7-ig lehetőségem lesz elmenni kozmetikushoz vagy fodrászhoz?

 

Nem.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.