Pál
  • HUF: 361.03
  • USD: 1.13
  • -2 °C
  • 5 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Fekete főkönyvet vezettek a csúszópénzekről. Böhm ismét csiripelt és Gál Gábort (Most-Híd) sem kímélte

Gál Gábornak lesz mit megmagyaráznia.

Nyitókép: Ľudovít Makó, Jozef Kertész, Gál Gábor (TASR/Aktuality.sk)

 

Az Isten malmai akció – melynek keretén belül Ľudovít Makót, a pénzügyőrség bűnügyi részlegének egykori vezetőjét is megvádolták – két jelentős rajtaütést indított el az országban magas beosztású rendőrségi tisztségviselők ellen – a Tisztítótűz és a Júdás akciót. Az egyik tanú, František Böhm elárulta, hogy mennyi eszközt kellett megsemmisíteniük a nyomok eltüntetéséhez. Ezenkívül Gál Gábor (Most-Híd) korábbi igazságügyi miniszterrel folytatott találkozóiról is elárult néhány részletet.

 

František Böhm, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori tagja azok közé a bűnbánók közé tartozik, akit a rendőrséggel való együttműködés fejében kiengedtek a vizsgálati fogságból és szabadlábon folyik ellene eljárás. Böhm most a korrupciós ügyek kivizsgálásában segít, és a rendőrségnek egy olyan főkönyvről (účtovná kniha) beszélt, amelyben a vádlottak az illegális pénzeket vezették.

 

A főkönyv egyrészt a csúszópénzek nyilvántartására szolgált, másrészt alátámasztható bizonyítékként, ha a korrupciós séma összeomlott volna.

 

Böhm szerint a fekete főkönyvnek digitális változata is létezett.

 

„Számítógépekről és mobiltelefonokról volt szó. Ezeket azonban mindig megsemmisítették, miután lezártak egy időszakot“

 

– mondta Böhm a nyomozóknak. Egyúttal hozzátette: 2015 és 2020 között a vádlottak 15 mobiltelefont, 5 laptopot és nyomtatókat semmisítettek meg.

 

Böhm a vallomásában Makó és a hidas politikus, Gál Gábor kapcsolatáról is csiripelt. A bűnbánó Böhm szerint a trió Barcelónában egy futballmérkőzésen találkozott.

 

„Makó nem szerette Jozef Kertészt (adócsalásokkal vádolják), de Gál mindig megvédte. Ha Kertész késve adta meg Makónak a fizetséget, akkor Makó mindig Gálnak panaszkodott, és őt kérte meg arra, hogy beszéljen Kertésszel“

 

– mondta Böhm, akin keresztül a fizetségek zajlottak.

 

Gál Gábor a Plus jeden deň megkeresésére azt válaszolta, hogy most hallott először a Böhmmel való közös találkozóról.

 

„Nem tudok ezzel kapcsolatban nyilatkozni“

 

– mondta Gál.

 

A pénzügyőrség azzal gyanúsította Kertészt, hogy a cégében illegális cigarettákat állít elő, ezért kenőpénzt kellett fizetnie.

 

„A csúszópénz összege 300 ezer euró volt. Kertész azt javasolta, hogy részletekben fog fizetni. A pénz rajtam keresztül folyt át, mert az én feladatom volt a pénzügyőrséggel és a rendőrséggel fenntartani a kapcsolatokat. Makó közvetlenül sosem fogadott volna el pénzt Kertésztől“

 

– magyarázta Böhm, akit december 11-én engedtek ki az előzetes letartóztatásból.

 

1.pluska.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket