Nyitókép: Alex Wong/Getty Images

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő bízik abban, hogy Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök hatalomra kerülése Szlovákia és az Egyesült Államok közötti kölcsönös kapcsolat megerősítését fogja jelenteni. Ezzel kapcsolatban Čaputová gratuláló levelet küldött az USA új elnökének.

 

Čaputová a levélben megköszönte Bidennek, hogy régóta érdeklődik Közép-Európa iránt, amit a régiónknak a NATO-ba történő integrációjakor is megmutatott.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő egyúttal azt is üdvözölte, hogy az új elnök szándékai között szerepel az USA-nak a párizsi klímaegyezményhez történő újbóli csatlakozása. Čaputová annak is örül, hogy az amerikai adminisztráció valóban érdeklődik a nemzetközi együttműködés iránt.

 

„Kitartást kívánok Biden elnöknek és a csapatának az amerikai társadalom egyesítéséhez, valamint a hazájában és a világban dúló feszültség enyhítéséhez“

 

– tette hozzá Čaputová.

 

Kollár megfontoltságot és helyes döntéseket kíván az új elnöknek

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szintén gratulált Joe Biden új amerikai elnöknek.

 

„Megfontoltságot és sok helyes döntést kívánok neki“

 

– írta a közösségi oldalán az új elnök hivatalos beiktatására reagálva.

 

 

Matovič erőt és kitartást kívánt Bidennek


Igor Matovič szlovák kormányfő „erőt és kitartást“ kívánt Joe Biden új amerikai elnöknek ahhoz, hogy teljesíteni tudja küldetését, melynek célja a társadalomban uralkodó ellentmondások feloldása.

 

„Örülök a mai és a holnapi kihívások leküzdésének és az erős transzatlanti kapcsolatok kiépítésének. Szlovákia készen áll arra, hogy elkötelezett partner és szövetséges legyen olyan értékekkel, amelyek meghatározzák a demokrácia világát“

 

– írta Matovič a Twitter-oldalán.

 

 

Joe Biden szerdán a washingtoni Capitolium nyugati szárnyánál tettel le hivatalos esküjét, s ezzel az USA 46. elnöke lett. Biden a Legfelsőbb Bíróság elnökének, John Robertsnek a kezébe tette le az esküt. Az eskütétel során a kezét a Bibliára helyzete, amelyet felesége, Jill Biden tartott.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!